Data publicării:

Schimbările climatice amenință producția de cafea

Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Schimbările recente ale condițiilor climatice reprezintă o amenințare crescută pentru cultivarea cafelei. Aceasta ar conducere către o pierdere semnificantă a veniturilor, dat fiind faptul că este o cultură de export primar.

Autor: Marina Peteoacă

Uganda, țara unde crește cafeaua Arabica și Robusta, se află printre țările de top ale Africii la producția și exportul de cafea.

Schimbările climatice s-au manifestat prin ploi neregulate, creșterea temperaturilor, a paraziților și a bolilor, intense alunecări de teren și periade lungi fără ploie, uscate. Conform experților în agricultură, toate acestea afectează producția de cafea din Uganda.

Părțile interesate, care includ fermierii, comercianții, procesatorii și exportatorii recunosc că aceste schimbări au avut un efect negativ asupra producției, scăzând randamentul și crescând clasele de calitate scăzută.

James Ponde, un patolog de plante de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Agriculturii Zonale Buginyanya, localizat în sectorul Bulambuli, spune că aceste schimbări climatice au dus la apariția dăunătorilor și a diverselor boli, cum ar fi ruginirea și ofilirea frunzelor.

Bolile boabelor de cafea afectează 75 % din plante în sectoarele Bulambuli, Kapchorwa, Bukwo, Kween și Bududa.

Conform Uganda Coffee Development Authority, ofilirea cafelei, care afectează în principal zona de șes unde se găsește cafeaua Robusta, a distrus peste 12 milioane de plante din 1993 până în prezent.

Deși cafeaua Arabica, care este crescută în zonele mai înalte, nu a fost foarte afectată, producția ei reprezintă doar 10%. „Inițial, se știa că boala ruginirii frunzelor de cafea se găsește sub 150 m deasupra nivelului mării, dar acum acesta atacă cafeaua crescută la 1800 m. Noi atribuim acest lucru schimbării climatice”, a declarat James Ponde.

Doctorul Africano Kangire, șeful Centrului de Cercetare a Cafeleo Kituza, spune că o ușoară creștere a temeraturii cu două grade Celsius va împinge cultura dincolo de marjele sale; doar câteva zone montane din Uganda vor putea continua să cultive cafea. „Este prezis că o creștere cu două grade va reduce producția de cafea din Uganda cu 80%”, a spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel