Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Cum să treci corect pe „sub masă” - Sfântul Epitaf, în Vinerea Mare. Preotul Nicolae Crângașu: Așa se face

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
biserică
biserică

În Vinerea Mare, oamenii credincioși trec „pe sub masă”. Ce simbolizează acest gest?

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos.

Preotul Nicolae Crângașu a explicat la DC News cum ar trebui să trecem corect „pe sub masă”.

„Creștinii au creat obiceiul de a trece pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf cu icoana punerii în mormânt a Mântuitorului pentru a arăta un fel de pietate tăcută plină de venerație întru suferința și moartea lui Iisus Hristos mai ales pentru timpul cât a stat în mormânt.

Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziție în care toți creștinii vor să arate o maximă pietate față de icoana Mântuitorului mort și pus în mormânt astfel încât să se înțeleagă că toți conștientizează că El a murit nu din vinovăția lui, ci ca să absolve în fața lui Dumnezeu propria noastră vinovăție, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângașu pentru DC News.

Unii oamenii trec pe „sub masă” o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, în timp ce alţii trec pe „sub masă” de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a şezut în mormânt. 

VEZI ȘI: Preotul Gabriel Cazacu spune ce tradiții ar trebui să respectăm în Săptămâna Sfintelor Pătimiri și de Paște 2024:

https://www.dcnews.ro/preotul-gabriel-cazacu-spune-ce-traditii-ar-trebui-sa-respectam-in-saptamana-sfintelor-patimiri-si-de-paste-2024_957312.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel