România, în criză de farmaciști. Prof. dr. Robert Ancuceanu (UMF Carol Davila): Mă tem că se închid ochii la o realitate din multe farmacii
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Prof. dr. Robert Ancuceanu, Prodecan la Facultatea de Farmacie, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, a vorbit despre profesia de farmacist.

Prof. dr. Robert Ancuceanu, Prodecan la Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila, a fost invitat la Conferința „Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România“, organizată de DC Media Group, unde a vorbit despre profesia de farmacist.

„Noi facem de câțiva ani eforturi să ne menținem la nivelul cifrei de școlarizare aprobate, care cifră de școlarizare este mult mai mică decât a fost în urmă cu 10 ani. Se apropie această cifră de școlarizare de ceea ce aveam în urmă cu 30 de ani. Este vorba de cauze multiple. Profesia nu este foarte recompensată din motive financiare care au legătură cu politica de prețuri. 

În acest sistem, principiul vaselor comunicante funcționează. Poziția politicilor de sănătate în România, în zona farmaceutică în ultimii 20-30 de ani a fost să încercăm să facem economii la maximum acolo unde se poate. În primul rând s-au tăiat toate adaosurile posibile. Am încercat să controlăm discounturile prin legislația referitoare la clawback astfel încât au rămas bani mai puțini în sistem. În paralel, a existat o creștere a cifrelor de școlarizare, a existat înființare de mai multe facultăți de farmacie în România și cred că suntem printre țările campioane la numărul de facultăți de farmacie la numărul total al populației.

Pe deasupra, există un trend demografic cu care ne confruntăm la nivelul României și tot mai multe instituții de învățământ vor trebui să țină cont de acest lucru”, a explicat prof. dr. Robert Ancuceanu, Prodecan Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila, în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România“.

Criză de farmaciști în România

Potrivit profesorului, România se confruntă cu o criză de farmaciști, iar aceasta este cauzată de următoarele lucruri:

„Unu, din cauza politicilor referitoare la preț care este controlat strict și nu e lăsat liber. Salariile sunt relativ mici. Același venit pe care îl obține un farmacist după 5 ani de studii și eventual rezidențiat, poate să îl obțină și cineva care vinde în mall, fără niciun fel studii.

Un alt aspect e că ne așteptăm ca în perioada imediat următoare, numărul de farmaciști să nu crească și din cauza trendului demografic. Am văzut anul acesta că școala care formează subofițeri de poliție la Câmpina, pentru prima dată în istorie, din 1.500 de locuri, au reușit să ocupe 1.000. Anumite universități au început să aibă dificultăți în a-și ocupa toate posturile. (...) Aceste lucruri trebuie gândite la nivel de politici naționale, deoarece consecințele nu se vor vedea la anul. Se vor vedea în 10-15 ani. 

Așa cum se întâmpla, la un moment dat, cu medicii care plecau din țară și am realizat că e prea târziu, și cu farmaciștii se întâmplă lucruri asemănătoare. O parte din farmaciști pleacă în țară. Avem experiența unor universități din țară care anul trecut nu au reușit să își ocupe locurile scoase la concurs. 

În București stăm relativ bine. La nivel de politici naționale avem nevoie de niște strategii care să aibă în vedere resursa umană. Dacă apreciem această resursă umană la maniera concretă atunci ar trebui să ne îngrijoreze ceea ce vedem la personalul farmaceutic, pentru că într-adevăr este o problemă.

Noi ca universități suntem pregătiți să îi formăm. Încercăm să ne actualizăm conținuturile curriculare ca să răspundem la noile dezvoltări tehnologice, noile medicamente descoperite, noile tendințe etc.

Principala problemă este că deocamdată nu avem candidați, pentru că profesia nu pare suficient de atrăgătoare. Noi încercăm să le prezentăm viitorilor farmaciști și beneficiile pe care le au, inclusiv cele nemateriale. Uitându-mă la generația copiilor mei, valorile materiale sunt mult mai importante decât erau în generația mea. 

Pe de altă parte, da, încercăm să le arătăm că există și alte căi de dezvoltare profesională decât farmacia de comunitate, pentru că problema cea mai mare o avem în farmacia de comunitate.  Mă tem că se închid ochii la o realitate din multe farmacii, pentru în multe unități, mai ales în orele de seară, de weekend, funcționează doar cu asistent de farmacie și nu farmacist, conform legislației“, a conchis Robert Ancuceanu, prof. dr. la UMF Carol Davila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel