UNICEF lansează o licitație de urgență pentru achiziționarea de vaccinuri mpox în sprijinul țărilor afectate de criză
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
UNICEF a anunțat sâmbătă inițierea unei licitații de urgență pentru achiziționarea de vaccinuri împotriva mpox, în scopul sprijinirii țărilor cel mai grav afectate de această epidemie.

Într-un comunicat transmis în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alianța pentru Vaccinuri GAVI și Centrul African pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC Africa), UNICEF a precizat că în funcție de cerere, capacitatea de producție a fabricanților și finanțări, ar putea fi încheiate acorduri pentru livrarea a până la 12 milioane de doze până în 2025.

Această licitație de urgență este concepută pentru a asigura accesul rapid la vaccinurile disponibile împotriva mpox și pentru a stimula producția acestora, potrivit aceluiași comunicat. UNICEF urmărește să încheie acorduri de aprovizionare care să permită achiziționarea și distribuirea fără întârziere a vaccinurilor, odată ce țările și partenerii vor asigura finanțarea, vor confirma necesitățile și vor respecta reglementările necesare.

Creșterea numărului de cazuri de mpox în Africa, o epidemie care afectează în principal Republica Democrată Congo (RDC) și alte țări din regiune, cum ar fi Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, împreună cu apariția unei noi variante virale (Ib), au determinat OMS să declare, pe 14 august, cel mai înalt nivel de alertă sanitară globală.

Până în prezent, în RDC au fost raportate peste 18.000 de cazuri suspecte de mpox, dintre care 629 s-au soldat cu decese, majoritatea victimelor fiind copii. RDC este considerată epicentrul acestei crize, cu patru din cinci decese fiind înregistrate în rândul minorilor.

Există două familii principale ale virusului mpox, denumite clade: Clada I, prezentă predominant în Africa Centrală, în bazinul fluviului Congo, și Clada II, care circulă în principal în Africa de Vest. În Republica Democrată Congo, circulă două subgrupe: clada Ia, în vestul țării, și clada Ib, în est.

OMS recomandă utilizarea vaccinurilor MVA-BN, produs de compania daneză Bavarian Nordic, LC16, produs de compania japoneză KM Biologics, și ACAM2000, produs în Statele Unite. Cu toate acestea, primele două vaccinuri nu sunt disponibile la scară globală.

Deși vaccinurile MVA-BN și LC16 nu au obținut încă precalificarea completă din partea OMS, organizația a lansat o procedură de examinare de urgență. OMS analizează în prezent informațiile transmise de producători pe 23 august și preconizează finalizarea examinării în vederea includerii acestor vaccinuri pe lista utilizărilor de urgență până la mijlocul lunii septembrie.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat vineri că vaccinurile împotriva Mpox urmează să ajungă în Republica Democrată Congo în următoarele zile pentru a combate o nouă tulpină a virusului.

Oficialul OMS Tim Nguyen a spus că aproximativ 230.000 de doze de vaccin Mpox sunt imediat disponibile pentru a fi expediate. Aceste doze au fost donate de Comisia Europeană și de producătorul danez de vaccinuri Mpox, Bavarian Nordic, a precizat Nguyen.

"Sperăm să avem prima livrare în următoarele zile, iar apoi livrările vor continua să crească", a spus Directorul General al OMS, Tedros Adhanom, Ghebreyesus într-o conferință de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel