Data publicării:

Ai COVID-19? Cât timp trebuie să te izolezi. Legea nu mai impune nimic

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Legea nu mai impune izolarea la domiciliu în cazul pacienţilor COVID-19. Iată, însă, cât ar trebui să stai la distanţă de alţi oameni dacă te îmbolnăveşti în 2024. 

"Legea nu mai obligă un purtător sau pacient cu COVID-19 să se izoleze", a punctat Val Vâlcu la Academia de Sănătate. 

"Din punct de vedere al legislaţiei, da, aşa e. Legea nu mai impune niciun fel de izolare la domiciliu. Există doar un sfat de reducere a contactului cu alţi oameni din jur câteva zile. Dar nu există alte reglemenări. La acest moment, chiar şi purtatul unei măşti în perioada de contagiune maximă, adică în prima săptămână, este considerată suficientă. Depinde de manifestările de boală ale fiecărui pacient. Dacă se simte bine şi nu are semne de gravitate, adică insuficienţă respiratorie sau altceva, repaosul acasă una, două zile, sau poate chiar cinci, este arhisuficient", a declarat dr. Simin Aysel Florescu. 

"Dar pentru cetăţeanul infectat, pentru cel care are COVID-19, ieşirea în metrou, tramvai, pe stradă, nu pune probleme legate de o altă contaminare? Nu ar trebui să se protejeze pe el însuşi prima dată?", a mai spus Val Vâlcu. 

"Riscul de suprainfecţie bacteriană este ridicat în aceste cazuri, sigur", a mai spus dr. Florescu. 

Youtube video image

Cum tratăm COVID-19 

 

"Avem două (n.r., medicamente) care au rămas de ceva timp în uz și își dovedesc eficiența la grupele de risc, în special la cele la care ne referim de obicei. Și este vorba de unul injectabil și unul de administrare orală. Amândouă ne sunt utile, pentru anumite categorii de pacienți și ne ajută să interceptăm multiplicarea virală.

Evident că există niște condiții, există un interval de timp în care aceste medicamente antivirale sunt eficiente, trebuie administrate în primele 5 zile de la debutul simptomatologiei, după care lucrurile se modifică un pic — după o perioadă de 5 zile de la debut, nu mai sunt chiar atât de eficiente. Dar da, avem aceste două arme foarte importante pe care le utilizăm cât putem de mult și cât putem de corect la pacienții care beneficiază la nivel maxim de ele. Și a mai existat și un al treilea, care deocamdată este ieșit din uz, nu a mai primit autorizație în continuare.

Și deocamdată ne aflăm în acest stadiu. Pentru noi deja aceste două antivirale au devenit obișnuință, deci le utilizăm la toți pacienții care au nevoie de ele. Din punct de vedere al modalității de utilizare, al efectelor secundare, al eficienței, nu s-a schimbat nimic până acum. Deci sunt la fel de eficiente, cu condiția să fie administrate corect", subliniază prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi director medical al Spitalului Victor Babeș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel