Rectorul USAMV Cluj Cornel Cătoi a fost suspendat din funcție de Tribunal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Cornel Cătoi, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, a fost suspendat din funcție, după o decizie a Tribunalului Cluj.  

Decizia Tribunalului vine în urma unui proces deschis de 5 profesori universitari din cadrul universității care au contestat procesul electoral. 

Prin urmare, Tribunalul Cluj a decis, joi, suspendarea Hotărârii Senatului Universitar al USAMV Cluj-Napoca nr. 850/12.01.2024 cu privire la avizarea candidaturii pentru funcția de rector a prof. dr. Cornel Cătoi și a Hotărârii Senatului Universitar al USAMV Cluj-Napoca nr. 2729/07.02.2024 cu privire la validarea alegerilor pentru funcția de rector. Soluția Tribunalului este executorie. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la data comunicării.

"Admite în parte cererea de suspendare a executării actelor administrative, formulată în temeiul art. 14 din Legea nr. 554/2004 de reclamanţii M L, O N-A, F V, C R, C D, în contradictoriu cu pârâta U Ş A M V C-N C şi intervenient forţat prof. univ. dr. rector C C.

Dispune suspendarea executării Hotărârii nr. 850/12.01.2024 şi Hotărârii nr. 2729/07.02.2024 emise de Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond. Respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr. 1706/25.01.2024 emisă de Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Ia act că reclamanţii vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată şi respinge cererea pârâtei şi intervenientului de obligare a reclamanților la plata de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, în termen de 5 zile de la data comunicării. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei azi, 06.06.2024.", arată soluția instanței.

Neregulile sesizate de profesorii reclamanți în cadrul dosarului nr. 1851/117/2024 țintesc două argumente principale, conform avocatului lor Alexandru Valerian Dima:

"Candidatura nelegală a domnului prof. dr. Cornel Cătoi la funcția de rector al USAMV Cluj-Napoca întrucât Legea 199/2023 a învățământului superior interzice unei persoane să ocupe funcția de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate, iar rectorul suspendat al USAMV Cluj-Napoca în prezent se află la cel de-al treilea mandat.

Alegerile pentru funcția de rector al USAMV Cluj-Napoca au fost viciate prin faptul că un număr de 413 studenți au fost excluși de pe listele de votare pentru reprezentanții studenților (Prefectul Studenților, reprezentanții studenților în Consiliile Facultăților, respectiv reprezentanții studenților în Senatul Universitar)."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel