Data publicării:

Crescătoriile de nurci și șinșilă, interzise în România. Piața hainelor de blană pierde tot mai mult teren

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Nu vom mai avea crescătorii de nurci în România.

Creșterea și sacrificarea nurcilor și șinșilelor pentru producerea hainelor din blană vor fi interzise în România. Țara noastră devine astfel al 22-lea stat care implementează o astfel de măsură. Marți, deputații au aprobat proiectul de lege care va reglementa, de asemenea, și comerțul cu aceste animale.

Reprezentanții industriei avertizează că această măsură ar putea pune în pericol mii de locuri de muncă, în timp ce organizațiile pentru protecția animalelor își exprimă nemulțumirea față de faptul că legea va intra în vigoare abia în 2027.

Potrivit asociațiilor pentru protecția animalelor, în România funcționează în prezent două ferme de nurci și cel puțin 10 ferme de șinșile. De asemenea, există persoane care cresc aceste animale în mod ilegal.

”Ca să înțelegeți exact cât de crudă este industria. Puii de șinșile sau nurcă se nasc la începutul anului și apoi sunt uciși la sfârșitul anului. Deci ei trăiesc undeva la 8 luni. Important, nu este o industrie care o să influențeze negativ publicul. Sunt convinsă că în perioada de 2 ani care li s-a acordat acești oameni vor putea să se reorienteze”, sunt precizările făcute de Andreea Roseti, președintele Humane Society International, pentru PRO TV.

Gheorghe Pecingină, inițiatorul legii, a completat pentru sursa citată: ”Blănurile din România se prelucrează în alte țări. Mai mult decât atât, aici se face doar treaba murdară. Mă bucur că suntem a 22-a țară europeană care interzice astfel de lucruri și nu suntem o țară care importăm industriile mizerabile”.

În plus, popularitatea hainelor de blană a scăzut considerabil în România în ultimii ani. Drept pentru care, în ultimii ani, tocmai din pricina restricțiilor impuse la nivel mondial, designerii au încercat să folosească tot mai des blănuri artificiale iar trendul a luat amploare rapid. Astăzi sunt la mai mare căutare blănurile artificiale decât cele naturale. Sunt eco, sunt și mai ieftine și arată și bine.

Trebuie știut că legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2027.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel