Data actualizării:
Data publicării:

Oamenii de știință columbieni au dezvoltat un supliment pentru protejarea albinelor împotriva pesticidelor

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ruslan Sikunov)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ruslan Sikunov)

Cercetătorii din Columbia au creat un supliment alimentar inovator care protejează creierul albinelor de efectele dăunătoare ale pesticidelor, prevenind astfel deteriorarea neurologică cauzată de substanțele chimice utilizate în agricultură, potrivit Reuters.

Alegeri prezidentiale 2024

Citește și: Anca Alexandrescu, scandal monstru cu Teodorovici! L-a dat afară din emisiune!

Albinele, esențiale pentru polenizare, joacă un rol crucial în menținerea ecosistemelor naturale și în producția de alimente.

Suplimentul pe bază de plante a fost dezvoltat la Universitatea privată Rosario din Bogota, în colaborare cu Departamentul de Neuroștiință al Universității din Arizona și Universitatea Javeriana din Columbia. Formula creată le permite albinelor să facă față neurotoxinelor utilizate în mod frecvent în agricultură, protejându-le sistemul motor și memoria de efectele chimicalelor.

„Aceasta este o soluție nutrițională la problema pe care o întâmpină albinele când sunt expuse la pesticide”, a declarat Andre Riveros, profesor asociat la Universitatea Rosario. „Suplimentul induce dezvoltarea unei protecții împotriva pesticidelor”.

Formula conține flavonoide, metaboliți secundari de origine vegetală cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății. În timpul fazei inițiale de dezvoltare, albinele au fost sedate și hrănite individual de către cercetători, care le-au monitorizat în mici tuburi de laborator.

Testele au fost acum extinse la scenarii reale, într-un stup universitar, a explicat Juan Jose Ovalle, student la științe naturale. „Știm deja că există molecule care îmbunătățesc sănătatea albinelor și care previn deteriorarea neuronală cauzată de pesticide”, a spus Ovalle, subliniind importanța continuării cercetărilor pentru a crește eficiența acestor metode în sprijinirea albinelor.

Te-ar mai putea interesa și: EXCLUSIV Vârsta la care trebuie să faci prima colonoscopie nu mai e demult cea de pe vremuri. Dr. Mitulescu (SANADOR): Atenție la sângele din scaun! Poate fi de la hemoroizi. Cum aflăm dacă e cancer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel