Data publicării:

PSD-ul din Republica Moldova, surpriza din alegerile de peste Prut. Ce scor au obținut aliații lui Ciolacu

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook Ion Sula
Foto: Facebook Ion Sula
Partidul Social Democrat European a obținut un scor surprinzător în Republica Moldova.

Alegerile Locale din Republica Moldova s-au încheiat, iar în urma acestora Partidul Acțiune și Solidaritate s-a clasat la nivel de țară pe primul loc, cu 32,87%, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova pe locul 2, cu 23,57%, iar pe locul 3 s-a clasat, surprinzător, Partidul Social Democrat European, cu 8,10%. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a ieșit pe locul 4, cu 5,25%, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova pe locul 5, cu 4,33%, iar pe locul 6 Partidul Nostru, cu 4,05%. De remarcat că în Chișinău a câștigat Mișcarea Alternativa Națională, condusă de primarul Ion Ceban, care nu a participat în alegeri în alte raioane, însă a obținut în Capitală 33,10%.

Partidul Social Democrat European, pe locul 3

Partidul Social Democrat European este o formațiune de centru-stânga din Republica Moldova. Anterior, formațiunea s-a numit Partidul Democrat din Moldova și a fost condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc. După ce acesta a fugit din țară, formațiunea politică s-a reformat, după care, la Congresul al X-lea, în noiembrie 2022, și-a schimbat denumirea în Partidul Social Democrat European.

La Congresul PSDE a participat și Marcel Ciolacu, președintele PSD, care și-a manifestat susținerea pentru formațiunea politică social-democrată de peste Prut.

„Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând de un partid social democrat european, de un partid de stânga, care să aducă echilibru, stabilitate, reformă și siguranța perspectivei europene. Corupția nu are ce căuta în noua formațiune”, a punctat Ciolacu, potrivit RFI

De asemenea, Ion Sula, președintele PSDE a vorbit în trecut despre calea mai rapidă de integrare europeană a Republicii Moldova, și anume unirea cu România.

„Astăzi, fiind în situația în care ne aflăm, din punct de vedere economic, nu mai suntem sustenabili și avem nevoie de un partener puternic. Echipa noastră pledează pentru integrarea în Uniunea Europeană. Și aici avem două posibilități. O cale mai lungă și una mai scurtă. Calea lungă este integrarea în Uniunea Europeană în forma clasică. Și a doua ar fi unirea prin infrastructură cu România, să devenim țară a Uniunii Europene și să beneficiem de drepturile legale ca să ne simțim europeni în Republica Moldova ”, a spus Ion Sula în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV, citat de IPN.

Formațiunea condusă de Ion Sula a reușit să câștige și un Consiliu Raional (Șoldănești), unde a obținut 28,72% din voturi. Alte raioane unde Partidul Social Democrat European a obținut peste 20% sunt Nisporeni și Hîncești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel