Data publicării:

Va inunda Dunărea și România? Debit maxim din 29 septembrie: ce se va întâmpla în țara noastră

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol care este debitul maxim prognozat al Dunării pentru data de 29 septembrie.

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a transmis că debitul maxim prognozat al Dunării la intrarea în ţară va fi de 7.900 - 8.000 mc/s, în intervalul 29-30 septembrie. De asemenea, ANAR transmite că ”nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării”. 

Mii se saci cu nisip au fost umpluți, iar, după cum precizează ANAR, ”sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire”.

Precizările transmise de ANAR pe Facebook:

„Vârful maxim al viiturii se estimează că va fi atins în jurul datelor de 29-30 septembrie și va avea o valoare de până la 8000 mc/s.

Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 22 – 23.09.2024 a fost în creștere având valoarea de 6200 mc/s, valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s).

Debitul Dunării la Budapesta are astăzi o valoare de 6920 mc/s, iar valoarea maximă înregistrată la această viitură a fost de 8200 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 500 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime pentru secţiunea Budapesta, care indicau o valoare de 8700 mc/s, conform datelor centralizate de colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (sub autoritatea Apelor Române).

Debit maxim

Pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, atenuare care va fi mult mai importantă faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură), se actualizează prognoza valorilor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) după cum urmează: debit maxim prognozat 7900 - 8000 mc/s, în intervalul 29-30 septembrie 2024.

Aceste prognoze hidrologice se vor actualiza în continuare zilnic, cu anticipare de 7 zile, în cadrul buletinului hidrologic elaborat în cadrul INHGA.

Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.

Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară în continuare o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară.

Alături de ministrul Mircea Fechet de la Ministerul Mediului - România, au survolat sectorul românesc al Dunării Sorin Lucaci, director general și Sorin Rîndașu, directorul Departamentului de Situații de Urgență.

Mii de saci de nisip

În teren, au fost așteptați de o parte din conducerile Administrațiilor Bazinale de Apă: Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea și Apele Romane Buzau-Ialomita, precum și de alți reprezentanți din cadrul instituției noastre.

Hidrologii de la cele 7 Administrații Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informațiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării și reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA.

Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție. În zilele imediat următoare, se montează mirele hidrometrice la ape mari.

Au fost informați deținătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum și stadiul de funcționare al stațiilor de pompare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel