Data publicării:

Pământul va avea o a doua mini-lună timp de două luni

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
O rocă spațială este pe cale să devină noua „mini-lună” a Pământului.

Pământul este pe cale să câștige o nouă „mini-lună”, dar nu o va avea pentru mult timp, scrie CNN. Asteroidul recent descoperit, numit 2024 PT5, va fi capturat temporar de gravitația Pământului și va orbita planeta noastră în perioada 29 septembrie - 25 noiembrie, potrivit astronomilor. Apoi, roca spațială se va întoarce pe o orbită heliocentrică, care este o orbită în jurul Soarelui.

Detalii despre această mini-lună și calea în formă de potcoavă pe care o parcurge au fost publicate luna aceasta în Research Notes al Societății Americane de Astronomie. Concret, astronomii au observat pentru prima dată asteroidul pe 7 august folosind observatorul din Africa de Sud al Sistemului de alertă pentru impactul terestru de asteroizi, finanțat de NASA. Astfel, s-a constatat că asteroidul are probabil un diametru de aproximativ 11 metri, dar sunt necesare mai multe observații și date pentru a-i confirma dimensiunea, a declarat autorul principal al studiului - Carlos de la Fuente Marcos, cercetător la Facultatea de Științe Matematice de la Universitatea Complutense din Madrid. 

Roca spațială ar putea avea un diametru între 5 și 42 de metri, potențial mai mare decât asteroidul care a intrat în atmosfera Pământului peste Chelyabinsk, Rusia, în 2013. Cu o dimensiune de aproximativ 17 până la 20 de metri, asteroidul Chelyabinsk a explodat în aer, eliberând de 20 până la 30 de ori mai multă energie decât cea a bombei atomice aruncate pe Hiroshima, Japonia, și generând o luminozitate mai mare decât soarele. Resturile din roca spațială au deteriorat peste 7.000 de clădiri și au rănit peste 1.000 de oameni.

Totuși, asteroidul 2024 PT5 nu este în pericol de a se ciocni cu Pământul acum sau în următoarele câteva decenii, a spus Carlos de la Fuente Marcos. Roca spațială va orbita la aproximativ 4,2 milioane de kilometri distanță, sau de aproximativ 10 ori distanța dintre Pământ și Lună.


Realizarea unei mini-luni


Evenimentele cu mini-lună au două variante, a spus de la Fuente Marcos. Episoadele lungi implică asteroizi denumiți orbitatori capturați temporar, care completează una sau mai multe revoluții în jurul planetei noastre care pot dura unul sau mai mulți ani. Pe de altă parte, în timpul episoadelor scurte, asteroidul nu finalizează nici măcar o trecere completă în jurul Pământului.

Aceste evenimente cu timp scurt, cunoscute și sub denumirea de survolări capturate temporar, sunt – ca 2024 PT5 – mini-luni pentru câteva zile, săptămâni sau câteva luni, a spus el.

Pământul a capturat anterior și alte mini-luni temporare, cum ar fi Asteroidul 2020 CD3. Deși acel asteroid a fost observat pentru prima dată învârtindu-se în jurul Pământului în februarie 2020 și a plecat câteva luni mai târziu, cercetările au arătat că a orbitat în jurul planetei noastre timp de câțiva ani înainte de a fi detectat.

Asteroidul 2020 CD3 este considerat o mini-lună cu captură lungă, în timp ce asteroidul 2024 PT5 nou detectat este unul cu captură scurtă. Evenimentele scurte de mini-lună pot avea loc de mai multe ori pe deceniu, dar evenimentele lungi de mini-lună sunt rare și apar doar la fiecare 10 sau 20 de ani, a spus de la Fuente Marcos.

Nu este ușor pentru asteroizi să devină mini-luni, deoarece trebuie să călătorească cu viteza și direcția potrivite pentru a fi capturați de gravitația Pământului.

„Pentru a deveni o mini-lună, un corp care vine trebuie să se apropie de Pământ încet, la distanță apropiată”, a spus de la Fuente Marcos.

Asteroizii care devin mini-luni vin la 4,5 milioane de kilometri de Pământ cu viteze sub 3.600 de kilometri pe oră, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel