Data publicării:

Protestele fermierilor din Germania perturbă activitatea uzinei Volkswagen

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Protestele fermierilor din Germania perturbă activitatea uzinei VW, potrivit unor surse BILD, citate de Reuters.

Protestele fermierilor germani au perturbat munca la o fabrică Volkswagen, a informat luni ziarul german Bild, citând un purtător de cuvânt al Volkswagen.

Fermierii germani au demarat o săptămână de proteste la nivel național prin blocarea drumurilor cu tractoare, ca răspuns la planurile de eliminare treptată a subvențiilor agricole, în timp ce guvernul de coaliție se străduiește să-și îmbunătățească finanțele.

Săptămâna trecută, agricultorii germani, nemulțumiți de măsurile fiscale, au blocat feribotul pe care se afla ministrul Economiei. Blocarea a fost ”rușinoasă și încalcă regulile de coexistență democratică”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, la acea vreme.

De astăzi, 8 ianuarie, fermierii germani vor să protesteze la Berlin, împotriva Guvernului, nemulțumiți de eliminarea subvenției pentru motorină și de ridicarea scutirilor de taxe la impozitul pe vehicule.

Pe 18 decembrie 2023, peste 1.500 de tractoare au blocat circulația pe străzile Berlinului. De atunci, sute de utilaje agricole „circulă” așa în multe alte orașe germane în semn de protest.

Data de 8 ianuarie 2024 este crucială pentru că protestatarii vor ieși, din nou, în stradă. Ei vor păstrarea subvențiilor pentru motorina utilizată în agricultură și scutirea de impozite pentru vehiculele agricole și forestiere. Acestea sunt propuse pentru eliminare în urma unei decizii a coaliției de guvernare. Astfel, sunt așteptate mișcări de stradă în mai multe orașe din Germania. Conform unui articol apărut în Berliner Zeitung pe 28 decembrie, fermierii intenționează să protesteze până când Guvernul renunță să le impună orice măsură de austeritate. 

Joachim Rukwied, președintele Uniunii Agricultorilor Germani, spune că protestele vor dura o săptămână, începând cu 8 ianuarie. O mare manifestație este programată la Berlin pe 15 ianuarie, chiar înainte de a se lua decizia Comitetului de buget al Bundestag cu privire la bugetul federal pentru 2024.

Dar „furia” nu se limitează doar la lumea agricolă. A ajuns și la muncitorii din domeniul feroviar și la șoferii de camioane care vor să se alăture mișcării de stradă. Și riscă să se extindă și să afecteze și domeniul HoReCa. În ciuda promisiunii din campanie a candidatului Scholz de a nu crește TVA, taxa a crescut de la 7 la 19% de la 1 ianuarie 2024. Guvernul anterior a redus TVA, acum trei ani, pentru a salva restaurantele de la faliment în timpul epidemiei de Covid. Se pare că acum a venit nota de plată, scrie Francesoir.fr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel