Data publicării:

Idealul privind „hidrogenul albastru”, zdrobit de realitate. Norvegienii nu vor exporta către Germania cum s-au angajat în 2022

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Compania norvegiană Equinor a renunțat la planurile privind hidrogenul albastru.

Compania norvegiană Equinor a renunțat la planurile de a exporta așa-numitul hidrogen albastru către Germania din cauza costurilor ridicate și a cererii insuficiente, a declarat vineri un purtător de cuvânt al companiei energetice citat de Reuters.

În ianuarie 2022, Equinor și compania germană RWE au semnat un memorandum de înțelegere pentru a construi un lanț de aprovizionare cu hidrogen pentru centralele electrice germane, cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Planurile includeau producerea de hidrogen din gaz natural, în combinație cu captarea și stocarea carbonului - cunoscut sub denumirea de hidrogen albastru - în Norvegia, și exportul acestuia către centralele electrice din Germania, care erau pregătite să utilizeze hidrogen, prin prima conductă offshore de hidrogen din lume.

Proiect omorât în fașă pentru a reduce pierderile

„Conducta de hidrogen nu s-a dovedit viabilă. Aceasta implică, de asemenea, și că planurile de producție a hidrogenului sunt puse deoparte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Equinor, Magnus Frantzen Eidsvold, pentru Reuters.

„Am decis să renunțăm la acest proiect aflat într-o fază incipientă,” a adăugat el. Conducta nu era un proiect al RWE, dar necesita sprijin atât din partea Norvegiei, cât și a Germaniei, a precizat compania germană într-un e-mail trimis Reuters.

Anul trecut, CEO-ul Equinor, Anders Opedal, a declarat pentru Reuters că costul total al lanțului de aprovizionare ar putea ajunge la „zeci de miliarde de euro”, în timp ce conducta ar costa aproximativ 3 miliarde de euro.

Eidsvold a mai spus că Equinor nu putea continua dezvoltarea proiectelor fără angajamente ferme pe termen lung din partea cumpărătorilor europeni pentru importul de hidrogen.

„Nu putem face astfel de investiții fără acorduri pe termen lung și piețe stabile,” a spus Eidsvold.

Producția ar putea începe del mai devreme în 2030

Planurile de a dezvolta centrale electrice din Germania pregătite să funcționeze pe bază de hidrogen împreună cu RWE vor continua, însă hidrogenul pentru acestea va fi procurat de pe continent, nu exportat din Norvegia, a menționat Eidsvold.

RWE a declarat că astfel de centrale ar putea începe producția cel mai devreme în 2030, cu condiția ca guvernul german să aprobe un regim de sprijin pentru centralele electrice pregătite pentru hidrogen.

Equinor va continua alte proiecte de hidrogen aflate în fază incipientă, cum ar fi cele din Marea Britanie și Olanda, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel