Cum merg polonezii pe autostradă. Titi Aur, comparație cu România: N-am văzut în toată țara astfel de șoferi / video
Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a vorbit despre nivelul de educație rutieră al șoferilor.
În cadrul unui interviu exclusiv la DC News, la emisiunea DC Conducem, Titi Aur a spus care este nivelul de educație rutieră al șoferilor din Polonia în ceea ce privește viteza pe autostradă.
„Polonia are autostrăzi declarate autostrăzi pe direcția est-vest, iar pe direcția sud-nord, are tot autostrăzi, dar care sunt declarate ca drumuri rapide, unde viteza este 120km/h. Pe autostradă viteza e de 140 km/h.
Pe drumul rapid, fizic ești tot pe autostradă, cu tot ce înseamnă o autostradă, însă o majoritate de șoferi circulă cu 110km/h, adică merg sub viteza legală. Foarte rar trece câte unul cu 130-140 km/h. N-am văzut în toată Polonia - și e mare Polonia - să treacă cineva cu 170-180 km/h.
Dacă plecăm acum din București și mergem 10 km. pe autostradă, în orice direcție, nu se poate să nu treacă 10 șoferi cu 150 km/h pe lângă noi. În Polonia e cu totul altă mentalitate. Se circulă corect, bine și sigur, și pentru că drumul este prietenos, dar și pentru că șoferii au fost educați. Au centre de pregătire, au semnalizare corectă, au implicare în tot sistemul încât de fac să fii în siguranță. Te și obligă, dar te și stimulează“, a spus Titi Aur.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Cât de ușor poți să mori la volan. Titi Aur: Tot ne corectează Mircea Badea / video
Foto: Agerpres
De ce ști-au schimbat comportamentul șoferii români pe autostradă?
„Apropo de mersul pe autostradă, am observat un fenomen pe timp de ploaie, pe autostradă, la noi. Când plouă, toată lumea reduce viteza, dar o reduce la cât scrie pe panouri, 80km/h, sau poate chiar mai jos. E pentru că au înțeles sau e pentru că se tem?, a întrebat jurnalistul Florin Răvdan.
„E pentru că se tem. E foarte bine că se întâmplă așa, dar din păcate unii apelează la acel tertip de a pune mașina pe avarii, considerând că sunt mai vizibili. Într-adevăr, ești mai vizibil, dar nu așa se face, pentru că atunci când vezi o mașină pusă pe avarii, te gândești că acolo e o problemă. Punând pe avarii, când chiar e o problemă, ce mai faci?
E bine că șoferii se tem, dar e rău că nu înțeleg ce se poate întâmpla pe ploaie. Totuși, mai bine să se teamă decât să facă prostii, adică să ajungă la acvaplanare, care este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla pe autostradă“, a concluzionat Titi Aur.
„Acvaplanarea este cel mai periculos lucru care ți se poate întâmpla atunci când conduci pentru că roata se urcă, se ridică pe stratul de apă. Dacă mașina merge perfect drept și nu schițează niciun fel de derapaj, soluția este să frânezi. Dar cum de obicei când apare acvaplanarea se mișcă mașina puțin stânga dreapta, asta înseamnă că ai intrat într-un cerc vicios. Adică: dacă accelerezi continuă acvaplanarea, ceea ce ar trebui să faci fiindcă mașina derapează, dacă frânezi amplifici derapajul. Și atunci singurul lucru pe care poți să-l faci pentru acvaplanare este să anticipezi. Să te gândești că poate să apară și să mergi cu viteză mai mică ca să nu ajungi la acvaplanare“, a spus, într-un interviu recent, Titi Aur.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Măsura care îți poate salva viața în trafic. Titi Aur: Încă sunt mulți șoferi care greșesc / video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News