Data actualizării:
Data publicării:

Profilerul Paul Herinean, detalii despre Thomas Crooks, cel care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”A putut să-și pregătească cu meticulozitate atacul”

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube
Foto: Captură video Youtube

Profilerul Paul Herninean a analizat profilul autorului atentatului asupra lui Donald Trump, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Alegeri prezidentiale 2024

Thomas Matthew Crooks, tânărul de 20 de ani care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump la un miting din Pennsylvania sâmbătă, a fost descris de foști colegi de clasă drept un singuratic care era adesea supus bullying-ului în liceu, cu o înclinație pentru ținute de vânătoare și jocuri video. 

VEZI ȘI: Thomas Crooks, atacatorul lui Trump era un singuratic care era adesea batjocorit de colegii de liceu și nici nu apare în albumul de absolvire

În momentul de față, motivul atacului rămâne încă a fi necunoscut, dar FBI a precizat deja că tânărul a acționat singur și că el era înregistrat ca susținător al republicanilor, dar a făcut și o donație la un moment dat pentru o cauză a democraților. Pentru a înțelege mai bine profilul atacatorului, DC NEWS l-a contactat pe profilerul Paul Herinean, care a făcut o analiză amplă, bazată pe informațiile apărute până în acest moment, dar și pe imaginile din momentul atentatului.

VEZI ȘI: Filmul atacului asupra lui Donald Trump: Trei focuri de armă. ”Lasă-mă să-mi pun pantofii”/ VIDEO

"Atunci când vorbim despre materializarea unui atac înseamnă că discutăm post factum, că acesta a avut deja loc, iar toate măsurile de prevenire ale activității de intelligence, desfășurată de serviciile secrete americane, din păcate au eșuat. Prevenire ar fi însemnat că niciodată nu trebuie ca viața unuia dintre liderii care sunt protejați de serviciile secrete să fie amenințată. Asta înseamnă că perimetrul acela de securitate ar fi trebuit să fie suficient de bine pus la punct, astfel încât nimeni să nu se fi putut apropia pentru desfășurarea unui act terorist. Din punct de vedere al gestionării securității, raportat la informațiile și datele din prezent, probabil vom avea de a face cu o demisie a celor din vârful Serviciilor Secrete americane. În schimb ceea ce va urma, va urma un flux informativ uriaș pe toate rețelele sociale și pe toate agențiile de știri pentru că, într-adevăr, este știrea momentului, iar implicațiile pe termen scurt, mediu și lung sunt de natură de a afecta geopolitic, politic, social și economic întreaga planetă", a declarat Paul Herinean.

Paul Herinean: Auto-radicalizarea, specifică lupilor singuratici

Referitor la profilul tânărului care l-a atacat pe Donald Trump, Paul Herinean a declarat: "Am verificat un pic informațiile referitoare la profilul de personalitate al atacatorului. Într-adevăr, acesta se încadrează într-un anumit tipar: o persoană retrasă, probabil nedezvoltată și nematurizată din punct de vedere social și emoțional, practic se încadrează într-un anumit tipar de profil al atentatorului. Sunt persoane care atunci când nu reușesc să se încadreze din punct de vedere social merg spre zona aceasta de radicalizare și auto-radicalizare.

Radicalizare înseamnă că ei devin adepții unei mișcări, grupări sau se afiliază chiar unui grup mai mic, iar auto-radicalizarea, specifică lupilor singuratici, înseamnă că persoana în cauză, fără să facă parte dintr-un grup, acționează de unul singur. Ideologia este o parte importantă a procesului de radicalizare însă radicalizarea se fundamentează foarte rar exclusiv pe religie sau ideologie.

Totodată, persoanele din anumite comunități marginalizate, supuse unor acțiuni de discriminare sau chiar de pierdere a identității sunt vulnerabile din punct de vedere psihologic în ceea ce privește recrutarea în vederea radicalizării sau se pot auto-radicaliza. În acest context, din datele obținute până în prezent, ipoteza auto-radicalizării se confirmă, Thomas Matthew Crooks, atentatorul fiind deseori supus unui bullying constant și agresiv în perioada liceului, conform declarațiilor pentru NBC News ale unui fost coleg de liceu al acestuia, Jason Kohler, în vârstă de 21 de ani.

Revenind la sintagma de lup singuratic, aceștia reprezintă coșmarul serviciilor de informații, mai ales a celor care au atribuții în zona aceasta de anti-terorism pentru că ei acționează solitar și, evident, sunt aproape imposibil de identificat din timp. De aceea, analizând modul de acțiune în ceea ce privește atentatul la viața lui Donald Trump, am putea deduce faptul că probabil a acționat de unul singur, aici nu putem învinovăți serviciile secrete americane pentru că nu aveau de unde să aibă acces la informații, în schimb raportat la poziționarea dispozitivului de securitate, acolo vorbim în mod clar de un eșec".

Cum ar fi reușit atacatorul să ajungă la mitingul lui Trump

Totodată, profilerul ne-a spus și cum a fost posibil ca atacatorul să ajungă cu acea armă, destul de mare, în zona evenimentului electoral al lui Donald Trump.

"Aici trebuie analizat cu atenție dispozitivul acela de securitate și trebuie să vedem dacă au existat informații prealabile referitor la locul în care se va desfășura mitingul respectiv pentru că dacă atacatorul a avut acces la astfel de informații, atunci a putut să își pregătească din timp și cu meticulozitate atacul și să-și ducă arma la locul respectiv cu mult timp înainte", a spus Paul Herinean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel