Procrastinarea ar putea cauza probleme grave de sănătate
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Cercetătorii au descoperit că amânarea lucrurilor este legată de o gamă largă de probleme de sănătate.

Studiile arată că cel puțin jumătate dintre studenți amână la un nivel care este potențial dăunător pentru educația lor. Dar acesta poate să nu fie singurul rezultat negativ al amânării lucrurilor pentru o dată ulterioară. Studiile au descoperit o legătură între amânare și sănătatea precară. Astfel, procrastinarea este asociată cu niveluri mai ridicate de stres, stiluri de viață nesănătoase și întârzieri în a consulta un medic pentru problemele de sănătate, conform Science Alert.

A fost efectuat un studiu în care s-au urmărit oamenii pentru o perioadă de timp, făcând măsurători în diferite puncte ale studiului. S-au recrutat 3.525 de studenți de la opt universități din Stockholm și din alte localități din Suedia și li s-a cerut să completeze chestionare la fiecare trei luni timp de un an.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, și-a propus să investigheze dacă studenții care amână au un risc mai mare de sănătate mintală și fizică precară. Din cei 3.525 de studenți recrutați, 2.587 au răspuns la chestionar nouă luni mai târziu, unde au fost măsurate mai multe rezultate de sănătate.

Pentru a înțelege modul în care amânarea se leagă de starea ulterioară de sănătate, studenții cu o tendință mai mare de a amâna la începutul studiului au fost comparați cu studenții cu o tendință mai scăzută.

Ce au descoperit cercetătorii

Rezultatele au arătat că procrastinarea mai pronunțată a fost asociată cu simptome ceva mai mari de depresie, anxietate și stres nouă luni mai târziu.

Studenții cu niveluri mai mari de amânare au fost, de asemenea, mai predispuși să raporteze dureri de umeri sau brațe (sau ambele), o calitate mai proastă a somnului, mai multă singurătate și mai multe dificultăți financiare.

Aceste asocieri au rămas chiar și atunci când s-au luat în considerare și alți factori care ar putea afecta asocierea, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație al părinților și diagnosticele fizice și psihiatrice anterioare.

Deși niciun rezultat specific de sănătate nu a fost puternic asociat cu amânarea, rezultatele sugerează că procrastinarea poate fi importantă pentru o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv probleme de sănătate mintală, dureri și un stil de viață nesănătos.

Poate fi tratată procrastinarea?

Există vești bune pentru cei care amână lucruri. Studiile clinice au arătat că terapia cognitiv-comportamentală este eficientă în reducerea amânării.

Tratamentul ajută persoana să depășească amânarea prin împărțirea obiectivelor pe termen lung în obiective pe termen scurt, gestionând distragerile (cum ar fi timpul petrecut pe telefon) și rămânând concentrați pe o sarcină, în ciuda emoțiilor negative. Totuși, acest lucru necesită efort, dar și schimbările mici pot avea un efet uriasș

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel