Comisia Europeană prezintă strategia de pregătire pentru crize majore

Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, incluzând accidente nucleare, atacuri asupra infrastructurii critice, pandemii sau conflicte armate.
Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, Roxana Mînzatu, și comisarul european pentru pregătire și gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, vor susține o conferință de presă pentru a detalia noua abordare, informează EFE.
O strategie menită să întărească reacția rapidă
Noua strategie europeană își propune să asigure o mai bună coordonare între statele membre și să sporească capacitatea de reacție rapidă în fața crizelor majore. Scopul principal este sprijinirea țărilor UE în cazul unor dezastre de proporții, fie că este vorba despre accidente nucleare, dezastre naturale, acte de terorism sau conflicte armate.
Luni, Hadja Lahbib a vizitat portul Anvers din Belgia pentru a analiza stadiul pregătirii strategiei. În acest context, comisarul belgian a atras atenția asupra faptului că statele membre „nu mai pot face față singure unor evenimente precum inundații majore, incendii forestiere sau atacuri hibride", conform Agerpres.
UE, un sprijin esențial pentru statele membre
Deși responsabilitatea principală în gestionarea crizelor revine autorităților naționale, regionale și locale, noua strategie își propune să ofere sprijin prin îmbunătățirea coordonării și a schimbului de informații.
„Uniunea Europeană dorește să studieze cum poate aduce valoare adăugată, contribuind la îmbunătățirea coordonării și a schimbului de informații, de exemplu", a explicat Lahbib.
Un raport întocmit la finalul anului trecut de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö pentru instituțiile europene subliniază importanța pregătirii atât la nivel civil, cât și militar, pentru a face față amenințărilor tot mai diverse.
Cetățenii UE, îndemnați să fie pregătiți pentru 72 de ore
Strategia CE include și recomandări pentru populație. Conform ziarului El Pais, Bruxellesul va solicita tuturor gospodăriilor din UE să aibă rezerve de apă, medicamente, baterii și alimente care să permită supraviețuirea timp de 72 de ore fără ajutor extern, în caz de criză.
„Într-un context de riscuri naturale și antropice în creștere și de deteriorare a perspectivelor de securitate pentru Europa, este urgent ca UE și statele sale membre să își consolideze pregătirea", se arată într-un proiect al strategiei consultat de El Pais.
Prin această inițiativă, Comisia Europeană își propune să întărească reziliența Europei în fața amenințărilor moderne, asigurând un răspuns mai eficient și mai bine coordonat în momente de criză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News