Data actualizării:
Data publicării:

România, absentă din noua „Coaliție Semicon“ formată la nivel european pentru creșterea producției de cipuri

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

9 state din UE fac presiuni asupra Comisiei Europene pentru a stimula producția de semiconductori.

Nouă state din Uniunea Europeană, conduse de Țările de Jos, au format o alianță pentru a promova producția de semiconductori în Europa. Acestea solicită Comisiei Europene să continue EU Chips Act din 2023, potrivit Silicon.

Ministrul olandez al economiei, Dirk Beljaarts, a declarat pentru Reuters că grupul, denumit Semicon Coalition, își face „temele pentru noul Chips Act”, referindu-se la un posibil al doilea program de finanțare al UE pe care grupul îl promovează. Celelalte țări care fac parte din coaliție sunt Belgia, Germania, Finlanda, Franța, Italia, Austria, Polonia și Spania.

Acestea își doresc o creștere a capacității de producție de cipuri în Uniunea Europeană, prin alocarea de fonduri publice și private pentru pentru aplicații și tehnologii concrete și să dezvolte programe de formare și atragere a talentelor în sectorul semiconductoarelor.

Grupul a subliniat că își propune să sprijine Comisia Europeană, nu să o submineze, iar Comisia a declarat că susține acest plan.

Săptămâna trecută, organizațiile industriale ESIA, care reprezintă producătorii europeni de semiconductori, și SEMI Europe, care reprezintă industria mai largă a cipurilor, au declarat că vor îndemna Comisia să planifice un al doilea Chips Act, care, potrivit SEMI, ar trebui să „sprijine decisiv proiectarea și producția de semiconductori, cercetarea și dezvoltarea, materialele și echipamentele”.

Țările din Europa de Est, ținute departe de accesul la cipurile americane de ultimă generație

 

O lege introdusă în ultimele zile ale administrației președintelui Joe Biden a impus restricții la exportul de cipuri AI, acordând SUA acces nerestricționat în timp ce limitează aprovizionarea către majoritatea națiunilor, a transmis Reuters.

Printre țările păgubite de Joe Biden se află atât Polonia și România, cât și restul țărilor est-europene.

Totuși, în ultimele luni, Polonia a intensificat dialogul cu noua administrație a lui Donald Trump, pentru ca țara să fie inclusă la nivelul 1, acolo unde se află state care sunt scutite de restricții la importul de cipuri.

Standerski a numit decizia lui Joe Biden „iresponsabilă” și a spus că „administrația trecută nu a putut să ne ofere un motiv specific pentru care ne-am trezit la nivelul doi”.

Cu toate acestea, dialogul cu noua administrație a fost „foarte constructiv”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel