Primăria Sectorului 1 - groapa Iridex. Proces cu Protecția Mediului pentru blocarea autorizării gropii
Daniel Tudorache spune că susține lupta locuitorilor Sectorului 1 pentru un aer curat. Luni, 5 februarie 2018, a început procesul intentat de Primăria Sectorului 1 Agenției pentru Protecția Mediului a Municipiului București pentru blocarea procesului de autorizare a Gropii Iridex.
În ciuda numeroaselor proteste ale cetățenilor Sectorului 1 și nu numai, Agenția pentru Protecția Mediului a Municipiului București dorește eliberarea autorizației de mediu pentru acest depozit de deșeuri care poluează aerul Capitalei.
Pentru a apăra dreptul locuitorilor Sectorului 1 la un mediu sănătos, Primarul Dan Tudorache s-a alăturat protestului organizat sâmbătă, 03 februarie 2018, de locuitorii cartierelor Bucureștii Noi, Chitila și Străulești. Cetățenii sunt revoltați fiindcă autoritățile statului, cu răspundere în domeniul protecției mediului, nu iau măsuri pentru oprirea emisiilor de hidrogen sulfurat în atmosferă. Primarul Sectorului 1 i-a asigurat de tot sprijinul său în obligarea celor care otrăvesc aerul Capitalei să se conformeze normelor legale de protecție a mediului.
"În lupta pentru un aer curat, locuitorii Sectorului 1 au în mine un aliat. Sunt alături de lupta comunității locale pentru eliminarea poluării provenite de la gropile de gunoi de la marginea Bucureștiului. Au trecut aproape doi ani de când, împreună, am început demersurile împotriva celor care otrăvesc aerul Capitalei. Doresc să-i asigur pe locuitorii Sectorului 1 că mă voi bate cu toate mijloacele legale pentru a rezolva această problemă", a afirmat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Aproape 40.000 de bucureșteni au spus DA pentru închiderea gropilor de gunoi
În urma numeroaselor reclamații primite de la cetățeni, Primăria Sectorului 1 a declanșat în luna octombrie 2016 campania "Aer curat, Bun de respirat", acțiune civică ce are ca scop rezolvarea problemelor de mediu create de poluatorii din nordul Bucureștiului. Locuitorii Capitalei s-au alăturat în număr mare campaniei, aproape 40.000 de bucureșteni semnând pentru închiderea gropilor de gunoi poluante. Listele cu semnături au fost depuse la sfârșitul lunii noiembrie 2016 de primarul Dan Tudorache la registratura Agenției pentru Protecția Mediului București (APMB).
Sectorul 1 va investi în tehnologii moderne de tratare și de scoatere a mirosurilor din gunoaie
Consiliul Local a adoptat în unanimitate în luna aprilie 2017 Documentul Cadru de Implementare a Strategiei de dezvoltare și funcționare pe termen mediu și lung a Serviciului Public de Salubrizare în Sectorul 1 al Capitalei.
Acest document pune bazele primului proiect important de protecție a mediului din Capitală, prin armonizarea întregii legislații privind managementul deșeurilor, de la directivele europene și legislația națională, până la hotărârile Consiliului General al Municipiului București și cele ale Consiliului Local.
[citeste si]
Urmând modelul vest-european, Primăria Sectorului 1 intenționează să trateze gunoaiele, astfel încât la groapa de gunoi să fie depusă o cantitate de deșeuri redusă considerabil, sub forma unui material inert, care nu poluează aerul Capitalei.
Primăria Sectorului 1 va face investiții în tratarea și scoaterea mirosurilor din gunoaie, în reciclarea materialelor refolosibile, urmărind reducerea costurilor și un mai bun control asupra cantităților de deșeuri. Astfel, Sectorul 1 va deveni un model de bune practici în domeniul selectării și tratării deșeurilor din oraș.
În concret, administrația Sectorului 1 va investi în colectarea selectivă reală pe două fracții: fracție umedă și fracție uscată. În acest sens, vor fi amenajate platforme de colectare gunoi la asociațiile de proprietari, cu acces restricționat pe bază de cartele magnetice. Prin aceste platforme vor fi eliminate mirosurile, insectele, rozătoarele și vor fi igienizate ghenele.
Totodată, vor fi achiziționate mini stații de compost care vor fi instalate gratuit la case, astfel încât gunoiul umed să devină îngrășământ natural.
De asemenea, va fi construită o stație de tratare. Aici fracția umedă intră în proces de deshidratare, iar din fracția uscată se separă plasticul, hârtia, sticla și metalele pentru a fi reciclate. Fracția umedă devine un material uscat, fără miros, care va putea fi transformat în pământ de flori, sau se va folosi la acoperirea gropilor de gunoi.
Prin aceste investiții, Sectorul 1 va deveni un model de bune practici în domeniul selectării și tratării deșeurilor din oraș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News