Ponta, discuții cu Băsescu și Iohannis: premierul, solicitare pentru Consiliul European
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
băsescu ponta dc
băsescu ponta dc
Premierul Victor Ponta a declarat că bugetul pe 2015 convenit cu Troica (FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană) nu include și creșterea cheltuielilor pentru apărare, guvernul sperând să obțină o derogare pentru alocarea a încă 0,3% din PIB la Consiliul European.

Șeful Guvernului a precizat că a vorbit cu președintele Traian Băsescu și intenționează să discute și cu președintele ales, Klaus Iohannis, pentru că România poate primi o derogare doar la Consiliul European, acolo unde șeful Guvernului merge doar cu mandat.

"Cei 0,3% din PIB în plus pentru cheltuieli militare care au fost agreați de principiu nu sunt incluși aici, reprezentatul CE nu a avut mandat. Am avut o discuție cu președintele în funcție, voi avea una cu președintele ales, decizia de a primi o derogare se poate lua doar în CoE. Fie la Consiliul din 8-19 decembrie, fie la cel viitor, România va reveni cu această solicitare. Suntem la granița unor conflicte deocamdată înghețate. Avem niște obligații pe care ni le-am asumat la summit-ul NATO (din Țara Galilor - n.r) și sperăm ca în CoE România să obțină", a declarat Ponta, la capătul negocierilor cu Troica, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Țările aliate au convenit la summit-ul NATO din 4-5 septembrie, organizat în Țara Galilor, să aloce minim 2% din PIB cheltuielilor pentru apărare, în contextul crizei ucrainene și relațiilor tensionate cu Rusia.

Într-un interviu acordat vineri la obiectiv.info, Ponta a spus că Executivul european nu acceptă sporirea cheltuielilor pentru Apărare cu 0,3%.

"Mai vrem ca Romania să își poată mări cheltuielile de apărare, Comisia Europeana a zis 'știu ce ați discutat la NATO, dar noi nu suntem de acord", a declarat Ponta.

Iohannis: Vom apăra integritatea teritorială a R. Moldova. Băsescu: Nu apărăm militar R. Moldova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel