Video/ Michael Kleiner, interviu pentru DC News. Totul despre tensiunile dintre Israel şi Iran, dar şi despre nivelul de pregătire al Europei la astfel de ameninţări
Michael Kleiner, liderul Herut, Mişcarea Naţionalistă din Israel, şi preşedintele Curţii Supreme a partidului Likut, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre situaţia din Israel, despre tensiunile cu Iran, dar şi despre pregătirea Europei pentru o ameninţare similară.
"Ei bine, suntem la o răscruce. Pe de o parte, suntem gata să continuăm presiunea militară pentru a recupera persoanele răpite de Hamas, dintre care mulți sunt civili, copii, bebeluși. Vrem să îi facem să le dea drumul. Pe de altă parte, vorbim și despre șansa unei mari înțelegeri cu Arabia Saudită, cu Liga Arabă, să încercăm să găsim o soluție pentru palestinieni.
Noi nu vrem să controlăm alți oameni, nu avem nevoie de acest război. Nu avem niciun interes pentru Gaza în momentul în care Gaza va fi demilitarizată și nu va mai fi o amenințare la adresa localităților israeliene de la graniță.
Așadar, nu vrem să conducem Gaza, nu vrem să decidem cine conduce Gaza. Vrem doar deținuții înapoi și vrem ca Gaza să fie demilitarizată și să nu mai fie un pericol la adresa Israelului", a declarat Michael Kleiner pentru DC News.
Tensiuni între Israel şi Iran
"Iranul este o amenințare pentru Israel și pentru țările arabe din zona Golfului, printre care și Arabia Saudită și toate țările numite moderat arabe, dar și pentru Europa. Este o amenințare chiar și pentru aliații Uniunii Sovietice, nu sunt sigur că rușii vor ca Iranul să aibă puteri nucleare. Acum, adevărata problemă nu este ce se întâmplă între Israel și Iran. Problema este cum putem uni lumea în încercarea de a pune presiune politică, economică sau chiar militară pe Iran pentru a diminua amenințarea nucleară.
Ce s-a întâmplat poate fi un semnal de alarmă pentru mapamond. Dacă Iranul a putut trimite sute de rachete către Israel, fără niciun motiv, atunci înseamnă că Iranul nu poate fi de încredere nici cu armele nucleare", a mai declarat acesta.
Este Europa pregătită pentru o ameninţare de acest nivel?
"Da, parțial. Este un progres fiindcă se recunoaște o amenințare care nu a fost recunoscută în trecut. Poate din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina sau în alte locuri. Poate că și pentru că se vede ce se întâmplă în Iran. Este o adevărată amenințare din partea coaliției stângiste -islamiste - de extremă dreapta. Vorbim de o nouă versiune a Imperiului Malefic care vrea să cucerească lumea. Islamul vrea ca lumea să fie islamistă, neocomuniștii vor să readucă Republicile Populare ale lumii din vremea Uniunii Sovietice. Europa trebuie să se alăture forțelor liberale precum SUA, Israelul și țările moderate arabe pentru a ne apăra valorile", a mai declarat Kleiner.
Legat de încrederea europenilor în Parlamentul European, Kleiner spune că "sper că încrederea europenilor în Parlamentul European va crește după alegerile din iunie, când țările vor înțelege că naționalismul nu este inamicul unității, ci exact pe dos: să ai state membre puternice care urmează valorile credinței în Dumnezeu, în tradiții, în familie, este piatra de temelie a Uniunii. Acestea sunt valorile comune ale țărilor europene, nu ideile vagi progresiste care încearcă să distrugă acele valori de bază ale statelor. Dacă statele sunt slabe, atunci și Uniunea este slabă și viceversa. De aceea sunt aici, alături de partide care vor să-și întărească țările în cadrul UE".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News