Rusia lansează o nouă rafală de rachete asupra Ucrainei - dar Kievul ripostează cu drone
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Atacurile aeriene ale Moscovei sunt al patrulea asalt aerian de amploare care vizează sistemul energetic al Ucrainei în ultimele săptămâni.

Rachetele ruse au lovit facilitățile energetice din întreaga Ucraina - cu Kievul declarând că a lansat propriul atac major cu drone de lungă rază în Rusia.

Atacurile aeriene de către Moscova, efectuate cu rachete balistice și rachete de croazieră lansate de bombardiere strategice rusești staționate în Cercul Arctic, sunt cel de-al patrulea asalt aerian de amploare care vizează sistemul energetic începând cu ultima săptămână a lunii martie.

"Din nou, inamicul a bombardat masiv facilitățile energetice ucrainene", a declarat DTEK, cea mai mare companie privată de energie electrică din Ucraina, adăugând că patru din cele șase termocentrale ale sale au suferit deteriorări peste noapte, notează TheIndependent.

Salvatorii s-au luptat să stingă incendiile la mai multe facilități energetice din regiunile vestice Lviv și Ivano-Frankivsk, care se învecinează cu statele membre ale NATO Polonia și România, au declarat oficialii.

După atacurile asupra facilităților energetice din regiunea centrală Dnipropetrovsk, alimentarea cu apă a fost întreruptă în orașul natal al președintelui Volodymyr Zelenski, Kryvyi Rih, au declarat oficialii.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 21 din cele 34 de rachete venite, a declarat comandantul forței aeriene într-un comunicat. Niciuna dintre facilitățile lovite nu a fost identificată pe nume, o măsură de securitate menită să împiedice Rusia să evalueze rapid impactul loviturilor sale.

În altă parte, în orașul nord-estic Kharkiv, care a fost puternic bombardat în ultimele săptămâni, o rachetă a lovit un spital care găzduia 60 de pacienți peste noapte, rănind o femeie și deteriorând clădirea, conductele de apă și liniile electrice, a spus guvernatorul regional.

În schimb, Ucraina a atacat rafinăriile de petrol Ilsky și Slavyansk din regiunea Krasnodar a Rusiei peste noapte, a declarat o sursă de informații a serviciului de informații ucrainean pentru Reuters. Atacul cu drone efectuat de serviciul de securitate SBU a provocat incendii la facilități, a spus sursa. Baza aeriană militară Kushchevsk a Rusiei a fost de asemenea atacată în regiunea sudică, a adăugat sursa.

Rafinăria de petrol Slavyansk a fost forțată să suspende unele operațiuni după ce a fost deteriorată în atac, a citat agenția de știri de stat rusă TASS un executiv care supraveghea planta.

Ucraina a încercat să se apere împotriva atacurilor aeriene din partea Rusiei în ultimele luni folosind dronele sale de lungă rază. Kievul susține că lovește infrastructura pentru a încerca să perturbe economia rusă - de aceea facilitățile petroliere, Rusia fiind unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii - și bazele aeriene militare.

La începutul acestei luni, Rusia a distrus una dintre cele mai mari centrale electrice din Ucraina și a deteriorat altele într-un atac masiv cu rachete și drone în încercarea sa de a viza facilitățile energetice ale Ucrainei. Ucraina a apelat repetat la aliații săi occidentali pentru mai multe resurse de apărare antiaeriană pentru a respinge astfel de atacuri. Zelenski a lansat un nou apel pentru sisteme de apărare antiaeriană și livrări de arme după ultimele atacuri rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel