Pierderile Ucrainei pe câmpul de luptă ar putea face războiul mai periculos pentru Rusia
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Analiștii geo-politici europeni sunt de părere că de fiecare dată când Ucraina pierde teren, NATO și UE se implică cu atât mai mult în lupta țării atacate de Rusia. Și Rusia, cu cât pierde mai mult teren și este vulnerabilă, amenință cu atacuri nucleare; mai ales dacă luptele ajung pe teritoriul său. În acest fel, spune specialiștii, este mai ușor de prevăzut cum evoluează războiul.

În primele etape ale războiului cu Rusia, succesele Ucrainei pe câmpul de luptă au determinat Moscova să treacă la amenințări nucleare dacă trupe ucrainene ajung pe teritoriul său.

Analiștii descriu această situație ca fiind "paradoxul escaladării"

"Combaterea zilnică intensă și ratele foarte ridicate de pierderi sunt consistente cu un risc scăzut de escaladare, atâta timp cât frontul rămâne în linii mari stabil - așa cum s-a întâmplat în 2023", a declarat Christopher Granville, director executiv al cercetărilor politice globale la TS Lombard, într-o notă săptămâna aceasta, potrivit CNBC.

"În mod invers, atunci când una dintre părți obține avantajul, crește riscul escaladării compensatorii din partea celei care este în defensivă", a remarcat el.

"Obținerea micilor victorii ale Ucrainei în a doua jumătate a anului 2022 a generat temeri cu privire la Rusia care ar folosi arme nucleare. Cu forțele ucrainene pierzând acum teren - în special cu căderea Avdiivka și retragerea ulterioară din acestă lună - impulsul de escaladare vine din partea susținătorilor occidentali ai Ucrainei", a spus el.

Paradoxul escaladării a fost evident ilustrat săptămâna aceasta de președintele Franței, Emmanuel Macron, când a sugerat că țările NATO au discutat posibilitatea de a desfășura trupe terestre în Ucraina.

Comentariile Rusiei la adresa „posibilității trimiterii de trupe NATO” au determinat negări grabnice din partea țărilor din Alianță și o reacție furioasă din partea Moscovei, cu Kremlinul avertizând că prezența trupelor NATO în Ucraina ar face un conflict NATO-Rusia "inevitabil".

Analiștii de la Teneo, specializați în evaluarea riscurilor, au fost de acord că, "în spatele zgomotului" dimprejurul comentariilor lui Macron de săptămâna aceasta, progresele către susținerea suplimentară a Ucrainei au fost probabil făcute, deoarece acum tensiunea este și mai mare.

"Declarația lui Macron cu privire la o prezență ipotetică a trupelor occidentale în Ucraina a provocat controverse, iar avalanșa ulterioară de respingeri din partea liderilor europeni a crescut percepțiile lipsei de unitate completă în rândul UE. În același timp, statele membre avansează treptat spre o susținere suplimentară pentru Ucraina și extinderea pe termen lung a capacităților europene de apărare", au declarat Antonio Barroso și Carsten Nickel într-o notă miercuri.

"În acest context, decizia de a convoca o conferință privind Ucraina în această săptămână ar avea scopul de a oferi o direcție asupra diferitelor inițiative de sprijin aflate în discuție, trimițând un mesaj către Moscova", au subliniat ei, adăugând că "declarația lui Macron a avut probabil scopul de a semnala hotărârea față de Rusia."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel