Data actualizării:
Data publicării:

Părinți de succes: Cum apare teama de eșec

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Teama de eşec este o trăsătură de personalitate deosebit de complexă, care determină atât copiii, cât și adulții să evite eşecul şi situaţiile care pot duce la un insucces, însă originea fenomenului se află, de multe ori, în copilărie, semnalează Georgeta Pânișoară, conferențiar doctor la Departamentul de Psihologie al Facultății de Psihologie și Știintele Educației, din cadrul Universității din București.  

Alegeri prezidentiale 2024

"Ne învățăm copiii să aibă succes în viață. Le propunem obiective, le arătăm cum să le urmărească, îi învățăm să se bucure de rezultatele bune. Dar ce se întâmplă când în viața copilului apare eșecul? Știe el să gestioneze un eșec, două, mai multe? Cum reușește să treacă mai departe, să își regăsească energia, forța de a crește, de a încerca din nou, de a învinge mâine chiar dacă astăzi păstrează încă gustul amar al insuccesului?

Uneori suntem atenți doar la succes și nu băgăm în seamă eșecul care „pândește după ușă". Dar copilul poate să îl simtă mult mai mult decât ne dăm noi seama. Fenomenul, cunoscut şi ca teamă de eşec, este o sursă de (de-)motivare pentru mulţi atunci când au de realizat o sarcină mai mică sau mai mare. Conceptul „teamă de eşec" este des întâlnit în cadrul teoriilor motivaţionale care sunt orientate spre rezultate și care încearcă să rezolve o dilemă veșnică: „de ce nu pot unii oameni acționa/ reuși?"", susține specialistul în Educație Georgeta Pânișoară.

[citeste si]

Însă, pentru cei care se întreabă cum apare teama de succes, conferențiar doctor Pânișoară arată unde își are în multe cazuri originea fenomenul: părinţii nesuportivi și critici (sau un cadru didactic critic și orientat exclusiv spre perfecționism); evenimentele deosebite în viață, soldate cu eșec (pierderea unui examen, trăirea unei umilințe neașteptate etc), expectații foarte mari din partea părinților/ cadrelor didactice... Unul dintre acești factori (sau mai mulți la un loc) duc la teama de eșec. În centrul acestor influențe se află însă critica excesivă de care persoana a „beneficiat" încă din copilărie.

Citește continuarea pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel