Paradoxul din România. Fug de vaccinul anti-COVID, dar cumpără fără să stea pe gânduri antivirale rusești neautorizate, vândute în piețe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Paradoxul din România. Fug de vaccinul anti-COVID, dar cumpără fără să stea pe gânduri antivirale rusești neautorizate, vândute în piețe / Foto: Pixabay
Paradoxul din România. Fug de vaccinul anti-COVID, dar cumpără fără să stea pe gânduri antivirale rusești neautorizate, vândute în piețe / Foto: Pixabay
În piețele de la noi se vând la negru medicamente antivirale rusești neautorizate în Uniunea Europeană.

Situație paradoxală în România.  În timp ce spitalele sunt pline de bolnavi nevaccinați conectați la oxigen care nu s-au imunizat pentru că susțin că serul îi omoară, în piețele din țară se vând la negru medicamente antivirale rusești neautorizate în Uniunea Europeană. Mulți le cumpără și culmea e că nu își pun și în acest caz problema că aceste medicamente le-ar putea pune viața în pericol din moment ce nu sunt autorizate. 

Sunt folosite doar în Rusia, unde se și fabrică, și în China. La noi sunt aduse de cetățeni din Republica Moldova și Ucraina, care le recomandă în tratamentul anti-Covid sau preventiv, deși nu au niciun fel de pregătire medicală, potrivit Pro Tv.  De exemplu, într-o piață din Iași jurnaliștii au surprins mai multe femei care vindeau nestingherit aceste pastile pe o grămadă de nuci, lângă pește, conserve sau biscuiți. O cutie cu 20 de pastile costă 100 de lei, dar nici prețul nu îi sperie pe unii români. 

„Preventiv una. Dacă aveți simptomele, una dimineața și una seara.”, a explicat o vânzătoare atunci când un reporter a filmat cu camera ascunsă și i-a spus că ar fi interesat de medicament. 

Vânzătoarea se oferă să aducă pastilele și pe comandă. La zece cutii cumpărate, face și reducere.

Ce spun DSP-urile

Direcția de Sănătate Publică nu a făcut nimic pentru a opri acest trafic de medicamente, deși se știe că unii le iau.

„Eu știu că sunt folosite, dar nu oficial... Dacă omul își ia și folosește e problema lui, e pe responsabilitatea lui”, a declarat directorul DSP Iași.

Aceeași opinie o au și autoritățile medicale din județul vecin, Suceava, unde medicamentul se vinde tot în piețe.

„Nu sunt autorizate. Se vinde pe propria răspundere a comercianților. Este paradoxal că populația care își pune nenumărate întrebări în ceea ce privește vaccinul, nu își pune întrebări atunci când cumpără medicamente empirice.”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Medicamentul care se vinde în piețe este un antiviral produs de o companie din Rusia, deținută de un miliardar apropiat de guvernul de la Moscova. Agenția Europeană a Medicamentului și Administrația Americană nu l-au autorizat pe motiv că nu există dovezi științifice suficiente care să arate eficiența lui în tratarea COVID-19. Medicii avertizează că folosirea unor medicamente neautorizate sau fără recomandarea unui doctor este extrem de periculoasă. Românii își pun astfel viața în pericol. Poliția a transmis că va face controale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel