Data publicării:
OUG pe anticipate, publicată în MO. Zegrean: Alegerile se fac în condiţiile legii. Aşa spune Constituţia
Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS care este impactul modificărilor la legea electorală, prin Ordonanţa de Urgenţă pentru alegerile anticipate, publicată în Monitorul Oficial.
Augustin Zegrean a spus că votul în orice oraş din ţară la anticipate nu este o problemă, la parlamentare voturile mergând spre partide.
"Nu mi se pare o problemă aşa mare, pentru că votul este pentru partide. Dacă vrei să votezi PSD, votezi PSD oriunde te-ai afla. Până la urmă partidul contabilizează voturile. Nu este o problemă. În Constituţie când se vorbeşte despre alegeri scrie foarte puţin şi scrie că se fac în condiţiile legii. Deci dacă legea vrea să se facă aşa, aşa se face. Despre alegeri se spune că trebuie să fie periodice, libere şi corecte. La fel şi la parlamentare se scrie. Nici măcar numărul de parlamentari nu e trecut în Constituţie, totul este lăsat la latitudinea legiuitorului. Nu văd ce rău ar face dacă s-ar vota la liber. Gândiţi-vă că sunt atâţia studenţi care ar trebui să meargă acasă ca să voteze. Oricum, nu cred că pentru competitorii electorali trebuie să fie o spaimă că se fraudează votul dacă votează studenţii acolo unde studiază sau dacă un om care este într-o călătorie în ziua respectivă votează în altă parte.", a declarat Zegrean în exclusivitate pentru DC NEWS.
VEZI ŞI OUG alegeri parlamentare anticipate, publicată în Monitorul Oficial: Prevederi explozive!
Trei zile de vot în diaspora
"E cam mult trei zile, totuşi, pentru ei. Este şi asta o problemă, pentru că toată lumea se plânge pentru diaspora că nu au timp să voteze, că nu pot vota. Nu ştiu dacă e chiar ok ca ei să voteze trei zile şi acasă doar o zi. Şi votanţii de acasă au slujbă, merg unde au de mers şi duminica se duc la vot. Dar acolo, mă rog, să zicem că sunt mai departe de secţiile de votare. Dar e mult trei zile, mai ales că au drept de vot şi prin corespondenţă. Având în vedere că avem 5 milioane de români în străinătate, şi aproape toţi cu drept de vot, să spunem că merge şi aşa.", a mai spus judecătorul.
Termenele privind anticipatele, modificate
Conform noilor prevederi, alegerile parlamentare anticipate se desfășoară "în cadrul perioadei de trei luni" de la data dizolvării Parlamentului. "În cel mult cinci zile de la data dizolvării Parlamentului", se stabilesc data votării alegerilor parlamentare anticipate, calendarul activităților electorale și cheltuielile și tot în cel mult cinci zile sunt alocate fondurile necesare. Conform OUG, "data alegerilor parlamentare anticipate se stabilește cu cel puțin 50 de zile înainte".
"Este o problemă aici, pentru că legea modificată prevedea termene mai lungi. Sunt nişte lucruri care trebuie făcute, trebuie stabilite liste electorale, secţii de vot, termene, mai e şi campania 30 de zile. E foarte scurt termenul.", ne-a declarat Augustin Zegrean.
Anticipatele, puţin probabile conform Constituţiei
"Eu nu cred că vor fi anticipate. Nu e musai ca vreun Guvern să treacă, pentru că şi dacă pică al doilea Guvern, preşedintele trebuie să se consulte cu preşedinţii Camerelor, cu liderii grupurilor parlamentare, nu e chiar de capul lui preşedintele. Textul Constituţiei este de aşa fel făcut încât preşedintele trebuie să găsească soluţii pentru a NU dizolva Parlamentul. Constituţia spune că POATE dizolva Parlamentul, nu că trebuie. Şi dacă pică două Guverne, trebuie să caute soluţii! Eu am fost acolo când s-a scris Constituţia şi ştiu de ce am scris aşa. Ideea a fost să nu facem instabilitate politică, ci să fie ultima soluţie asta!
Dar tot ce se face acum este împotriva spiritului textului constituţional. Preşedintele trebuie să negocieze, să facă confruntări cu partidul care are majoritatea absolută în Parlament, dacă există. Dacă nu, cu ceilalţi. Dizolvarea Parlamentului trebuie să fie ultima soluţie. De asta spun că sesizarea PSD-ului are o şansă la CCR, are o logică. Pentru că preşedintele a anunţat dinainte pe cine va propune premier. Consultările au fost ca să fie bifate. Eu nu ştiu ce va decide Curtea, dar să nu fim surprinşi de soluţie! E prima dată când avem astfel de situaţii. De aceea am spus mereu că dacă tot se ajunge la anticipate, să se ajungă corect, aşa cum scrie la Constituţie, pentru că se va crea un precedent. Dacă o facem prost acum, o vom face prost de fiecare dată!", a completat fostul preşedinte al CCR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News