Data publicării:
Cum să previi balonarea și disconfortul digestiv. Iată ce trebuie să faci
Fructele și legumele oferă fibre. Totuși, deși pe termen lung îmbunătățesc sănătatea intestinelor, ele pot provoca gaze și balonare. Dacă nu ești obișnuit cu ele, este important să le consumi treptat.
Se apropie o perioadă dificilă pentru sănătatea ta digestivă. Cu sărbătorile de iarnă și mesele festive, vei savura preparate delicioase, dar din punct de vedere al sănătății, vei avea mai puțină grijă de tine.
Vei mânca mai dezorganizat, iar rezultatul va fi că te vei trezi balonat, cu gaze, eructații, reflux gastric, arsuri... și, ca bonus, câteva kilograme în plus. Acest cumul de consecințe se va traduce prin dureri abdominale.
Pentru a reduce balonarea și disconfortul, Clinica Mayo oferă câteva sfaturi esențiale:
- Mai multe mese, dar mai mici (fără mese copioase).
- Mănâncă încet și mestecă bine.
- Hidratează-te: consumă suficientă apă zilnic.
- Evită băuturile carbogazoase.
Și alimentele foarte sănătoase și recomandate pot provoca gaze și balonare. Fructele și legumele conțin fibre și te ajută să controlezi colesterolul, tensiunea arterială, glicemia și greutatea corporală în general. Fără îndoială, fibrele au multe beneficii, cum ar fi îmbunătățirea sănătății intestinelor pe termen lung.
Totuși, „dacă o persoană nu este obișnuită să consume alimente bogate în fibre, ar trebui să o facă treptat, pentru a preveni balonarea și durerile abdominale”, afirmă Christine Nguyen, medic de familie la Mayo Clinic.
Indiferent cât de obișnuit este sau nu sistemul digestiv cu fibrele, există alimente și băuturi care pot intensifica disconfortul digestiv. Este important să încerci să le eviți sau să le adaptezi, conform explicațiilor oferite de doctoriță.
Fructe
Este important să consumi fructe pentru aportul lor de fibre, chiar dacă acestea conțin zaharuri precum fructoza și sorbitolul, care pot provoca inflamație și gaze. Este indicat să eviți fructele cu un conținut ridicat de fructoză.
De evitat:
- Măr
- Pară
- Pepene verde
Alte fructe, însă, conțin fibre și antioxidanți importanți și nu provoacă inflamație, potrivit doctoriței.
De consumat frecvent:
- Banane
- Portocale
- Pepene galben
- Fructe de pădure (căpșuni, mure, afine etc.)
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @lifeforstock
Legume
Există legume crucifere foarte sănătoase, dar care sunt greu de digerat deoarece conțin fibre complexe ce tind să fermenteze în intestin, provocând gaze și balonare. De aceea, unele legume ar trebui evitate dacă ai această problemă.
De evitat:
- Varză
- Broccoli
- Conopidă
- Varză de Bruxelles
La fel de sănătoase, dar mai ușor de digerat, sunt legumele cu frunze verzi, precum:
- Spanac
- Mangold (sfecla elvețiană )
- Kale (varză creață)
Cazul cepei și usturoiului
Usturoiul și anumite tipuri de ceapă, cum ar fi cea roșie, pot fi greu de digerat din cauza conținutului lor de fructan. Această substanță poate fermenta în intestin și poate provoca, pe lângă balonare, greață, gaze și diaree.
Pentru a reduce sensibilitatea la aceste legume, Nguyen recomandă să le gătești bine sau, dacă le consumi crude, să le lași la înmuiat în apă timp de cel puțin 15 minute.
Leguminoase
Leguminoase sunt alimente foarte sănătoase și reprezintă o sursă importantă de proteine și fibre. Totuși, ele conțin și zaharuri complexe numite oligozaharide, care pot provoca balonare și gaze pe măsură ce trec prin sistemul digestiv.
Pentru a reduce zahărul, dacă sunt fierte (de obicei în borcan de sticlă), se recomandă să le clătim bine. Iar dacă le gătim noi, trebuie să le fierbem până devin foarte moi. Acest lucru ajută la reducerea producției de gaze, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News