Data publicării:

Atacul cu rachete balistice rusești asupra Ucrainei este o "escaladare severă", spune Zelenski

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele ucrainean face apel la un răspuns global dur, în timp ce NATO îl acuză pe Vladimir Putin că încearcă să-i intimideze pe aliați, după ce liderul rus a atacat Ucraina cu rachete balistice.

Volodimir Zelenski a declarat că utilizarea unei rachete balistice experimentale de către Rusia reprezintă „o escaladare clară și gravă” a războiului și a cerut o condamnare fermă la nivel mondial, în timp ce NATO l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă să „terorizeze” civilii și să intimideze aliații Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Farah Dakhlallah, a afirmat: „Folosirea acestei capacități nu va schimba cursul conflictului și nici nu va descuraja aliații NATO să sprijine Ucraina.”

Președintele rus a amenințat cu noi atacuri, afirmând că Moscova „are dreptul” să lovească țările occidentale care furnizează Kievului arme folosite împotriva țintelor rusești

Într-o declarație emisă după discursul lui Vladimir Putin referitor la atacul de joi asupra unui obiectiv militar din orașul Dnipro, Zelenski a spus că atacul reprezintă „încă o dovadă că Rusia nu este interesată de pace”, adăugând că „este nevoie de presiune. Rusia trebuie forțată să accepte o pace reală, care poate fi atinsă doar prin putere.”

Președintele rus a amenințat cu noi atacuri, afirmând că Moscova „are dreptul” să lovească țările occidentale care furnizează Kievului arme folosite împotriva țintelor rusești.

„Un conflict regional în Ucraina, provocat anterior de Occident, a căpătat elemente de caracter global”, a declarat Putin într-un discurs adresat națiunii, transmis de televiziunea de stat după ora 20:00 la Moscova.

Parlamentul Ucrainei ar fi amânat o ședință programată pentru vineri din cauza „potențialelor probleme de securitate” apărute după atac, potrivit postului public de televiziune Suspilne, care a citat surse. S-a raportat că legiuitorii au fost sfătuiți să-și țină familiile departe de districtul guvernamental din Kiev, iar parlamentarii au declarat că, pentru moment, următoarea ședință nu este programată decât în decembrie.

Putin a declarat că noua rachetă balistică a fost numită Oreshnik (alunul), iar desfășurarea acesteia „a fost un răspuns la planurile SUA de a produce și desfășura rachete cu rază intermediară și scurtă de acțiune”. El a adăugat că Rusia va „răspunde decisiv și simetric” în cazul unei escaladări.

Armata americană a afirmat că designul rachetei rusești se bazează pe cel al rachetei intercontinentale RS-26 Rubezh, cu rază mai lungă de acțiune. Oficialii americani au precizat că noua rachetă este experimentală și că Rusia probabil deține doar câteva exemplare.

Potrivit Pentagonului, racheta a fost lansată cu un focos convențional, dar Moscova ar putea să o modifice, dacă dorește. „Ea poate fi adaptată pentru a transporta diferite tipuri de focoase convenționale sau nucleare,” a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

"Lumea trebuie să reacționeze. Putin scuipă în fața celor din lume care își doresc cu adevărat ca pacea să fie restabilită"

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres, a descris utilizarea unei noi rachete balistice cu rază intermediară de către Rusia drept „o evoluție îngrijorătoare și alarmantă”. „Toate acestea merg în direcția greșită,” a spus Stéphane Dujarric, cerând tuturor părților să reducă escaladarea conflictului și „să protejeze civilii, nu să lovească ținte civile sau infrastructură civilă critică”.

După atac, Volodimir Zelenski a declarat: „Lumea trebuie să reacționeze.” El a acuzat că Putin „scuipă în fața celor din lume care își doresc cu adevărat ca pacea să fie restabilită” și că acesta „testează” lumea.

„În acest moment, nu există o reacție fermă din partea comunității internaționale. Putin este foarte sensibil la acest lucru. El vă testează, dragi parteneri… Trebuie să fie oprit. Lipsa unor reacții dure la acțiunile Rusiei transmite mesajul că un astfel de comportament este acceptabil. Asta face Putin”, a completat Zelenski.

Jeffrey Lewis, expert în neproliferare la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din California, a menționat că Putin a sugerat anterior că Rusia va finaliza dezvoltarea unui sistem de rachete balistice cu rază intermediară (IRBM) după ce Washingtonul și Berlinul au fost de acord să desfășoare rachete americane cu rază lungă de acțiune în Germania, începând din 2026. „RS-26 a fost întotdeauna un candidat principal,” a spus Lewis.

Timothy Wright, de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat că dezvoltarea noilor rachete de către Rusia ar putea influența deciziile țărilor NATO privind sistemele de apărare aeriană pe care să le achiziționeze, precum și capabilitățile ofensive pe care să le urmărească.

Cea mai recentă escaladare urmează utilizării de către Ucraina a rachetelor americane Atacms pentru a ținti ceea ce a fost descris drept un depozit de arme în regiunea Briansk din sud-vestul Rusiei, luni, și a lansării unei salve de rachete Storm Shadow, fabricate în Marea Britanie, miercuri, asupra unui post de comandă din Kursk, unde forțele Kievului dețin un mic cap de pod pe teritoriul Rusiei.

Ambele părți își intensifică eforturile militare în acest război care durează de aproape trei ani, înainte de inaugurarea lui Donald Trump pe 20 ianuarie. Președintele ales, din partea republicanilor, a declarat că dorește să pună capăt războiului, deși nu este clar cum intenționează să facă acest lucru, iar fiecare parte speră să-și îmbunătățească poziția pe câmpul de luptă înainte ca acesta să preia funcția, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel