Data actualizării:
Data publicării:

OUG care alarmează șoferii cu testele antidrog ajunge la Senat - Update

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto pexels
foto pexels

Senatul s-a întrunit miercuri, în sesiune extraordinară.

Update

Senatul a fost informat despre proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2024 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere. Anterior, Biroul permanent a stabilit ca, pe lângă comisiile pentru apărare, ordine publică şi juridică, această OUG să fie dezbătută şi în comisia de sănătate.

Știrea inițială

Senatul se întruneşte miercuri în sesiune extraordinară, pentru proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2024 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere, ordonanţă adoptată săptămâna trecută de Executiv.

Şedinţa plenului Senatului este programată să înceapă la ora 12,00, după cum a hotărât marţi Biroul permanent al forului legislativ. De asemenea, Biroul permanent a stabilit ca, pe lângă comisiile pentru apărare, ordine publică şi juridică, această OUG să fie dezbătută şi în comisia de sănătate. Primele două sunt comisii raportoare. Comisia pentru sănătate este doar avizatoare. Fiecare comisie urmează să stabilească programul pentru dezbatere.

Maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice

Guvernul a adus o serie de clarificări despre situaţia şoferilor asupra cărora există suspiciuni cu privire la consumul de substanţe psihoactive ca urmare a testării, dar şi a celor care refuză testarea. Potrivit Guvernului, noua legislaţie urmăreşte să asigure echilibrul între scopul legislaţiei rutiere de a proteja viaţa şi sănătatea, precum şi nevoia de clarificare cât mai rapidă a unor cazuri.

Prin urmare, pentru reducerea timpilor de aşteptare, se hotărăște un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în scopul constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei.

Termenul se calculează de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. Această procedură are în vedere mostrele biologice recoltate de la persoanele care nu doresc sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat ori de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a arătat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive.

În ce situații își poate primi înapoi carnetul un șofer

Aplicarea acestor reglementări urmează să fie atent monitorizată. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore. Şoferii îşi vor primi carnetul de conducere înapoi în baza rezultatului analizelor probelor biologice care arată absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge. Totodată, un şofer îşi poate primi înapoi carnetul şi în situația în care instituţiile de medicină legală nu au comunicat rezultatul în timp util, adică la expirarea celor 72 de ore de la recoltare.

Pentru punerea în aplicare a acestor dispoziţii, dar şi pentru stabilirea normelor despre recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice cu scopul stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive, Executivul va aproba o hotărâre. Proiectul de hotărâre va fi iniţiat în termen de cinci zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel