Data publicării:

Cristian Niculescu-Țâgârlaș, senatorul care a cucerit Kilimanjaro și Aconcagua, vrea să aducă siguranța pe munte cu Legea profesiilor montane

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: DC News
foto: DC News

Un senator om al muntelui, cum se definește Cristian Niculescu Țâgârlaș, vrea să aducă siguranța pe munte prin Legea profesiilor montane, care va reglementa atât accesul în zonele montane, cât și conduita pe care trebuie să o respecte cei care aleg această formă de divertisment sau petrecere a timpului liber.

„Legea profesiilor montane este imperios necesară, iar o asemenea legislatie există deja în majoritatea țărilor europene în care relieful prezintă și munți. Odată adoptată, și nu mă îndoiesc că nu va avea votul colegilor parlamentari, se va crea un cadru legislativ clar. Pe munte trebuie să existe legi, dar și oameni competenți, cu profesii clar definite și reglementate, al căror aport este decisiv atât în protejarea ariilor montane, cât și în siguranța individuală și colectivă a turiștilor”, declară Cristian Niculescu-Țâgârlaș, senator și șef al Comisiei Juridice a Senatului României.

Propunerea sa legislativă este un răspuns la numeroasele evenimente tragice, care au consecință accidente numeroase, dar și cazuri în care viața turiștilor este pusă în pericol, nu doar de dificultatea traseelor, ci și de prezența faunei specifice zonelor respective.

„Dobândirea calității de ghid montan nu este o simplă formalitate, la îndemâna oricui. Un asemenea om este un specialist instruit teoretic și fizic, prin urmarea unor cursuri extrem de dificile. Examenele sunt severe, iar obținerea unei clasificări de ghid montan presupune dobândirea de competențe certe teoretice, o condiție fizică de excepție, la care se adaugă și o experiență certă, dovedită în ani de activitate montană. Ghizii montani români sunt foarte apreciați, o parte dintre ei au și atestate de ghizi internaționali și profesează în țări cu trasee ce au un grad ridicat de complexitate, iar legea va contribui la creșterea renumelui școlii românești de ghizi montani”, adaugă Niculescu-Țâgârlaș.

Niculescu-Țâgârlaș, omul muntelui

În afara rolului de senator, Niculescu-Țâgârlaș se consideră un om al muntelui, care a dovedit că ascensiunile reprezintă nu doar un hobby secundar, ci o vocație. În anii in care a fost montaniard activ, senatorul am urcat pe  cele mai înalte vârfuri din Europa și Africa, respectiv Elbrus (5.642 m) și Kilimanjaro (5.895 m), la care se adaugă și Aconcagua (6.962 m) din Argentina.

„Mentionez că, așa cum este firesc, am avut și eșecuri, un exemplu în acest sens fiind intenția de a cuceri masivul Denali (6.194 m) din Alaska, de fapt cel mai înalt vârf de munte din America de Nord, dar vremea nefavorabila m-a împiedicat să-mi ating obiectivul”, spune acesta.

Potrivit senatorului, a urca la 8.848,86 m, pe Vârful Everest din Munții Himalaya, este visul oricarui alpinist profesionist. Deocamdată, însă, rămâne focalizat pe responsabilitățile carierei politice, a cărei continuitate și-o dorește, pentru merite reale.

„Este vremea să las alpinismul, nu și dragostea pentru munte, și să continui competiția, în primul rând cu mine însumi”, afirmă Niculescu-Țâgârlaș.

Acesta rămâne concentrat pe rolul de șef al Comisiei Juridice a Senatului României, ce presupune un volum mare de muncă și o responsabilitate certă, deoarece orice proiect de lege care intră în dezbaterea Senatului trebuie să aibă avizul Comisiei Juridice. Iar asta presupune calități organizatorice și competență juridică fără de care activitatea complexa a comisiei nu poate produce efecte pozitive.

Niculescu-Țâgârlaș se consideră ajutat, în acest sens, pe activitatea de avocat cu experienta de peste 20 de ani, dar si de abilitățile și empatia necesare pentru a coordona munca altor 12 colegi senatori, oameni cu personalități puternice, convingeri politice diferite, dar toți, specialiști cu experiență în domeniul juridic.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel