Data publicării:

Oamenii de știință preconizează că populația Pământului va ajunge la 10,3 miliarde la mijlocul anilor 2080

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de PIRO4D
Foto: Pixabay, de PIRO4D
În cei 75 de ani care au trecut din anii 1950, populația Pământului a crescut de peste trei ori, ajungând la un număr uluitor de 8,2 miliarde de oameni.

În prezent, raportul ONU World Population Prospects 2024 sugerează că populația planetei noastre va crește cu peste două miliarde de persoane în următorul deceniu.

Cu toate acestea, oamenii de știință prevăd că anii de creștere rapidă s-ar putea încheia până la mijlocul anilor 2080. Cel mai recent raport al ONU prevede o probabilitate de 80% ca populația lumii să atingă vârful înainte de sfârșitul secolului.

Până în 2024, 63 de țări, printre care Germania și Japonia, și-au atins deja vârful de populație, iar alte 126 urmează să atingă vârful până în a doua jumătate a secolului. 

John Wilmoth, șeful Diviziei pentru populație a ONU, a declarat: "Aceasta este o schimbare majoră în comparație cu proiecțiile Organizației Națiunilor Unite din deceniul precedent".

Acest lucru marchează o schimbare semnificativă față de acum un deceniu, când ONU a estimat doar 30% șanse ca populația lumii să atingă vârful înainte de 2100.

Fertilitatea începe să scadă în anumite zone ale lumii

În ciudat tuturor statisticilor, populațiile din anumite zone ale lumii experimentează pierderi imense. Printre mai mulți factori, una dintre cele mai importante tendințe care determină această predicție revizuită este chiar scăderea ratelor de fertilitate - în special în țări populate precum China.

Cândva cea mai populată țară din lume, se preconizează acum că populația Chinei va scădea de la 1,4 miliarde de persoane în prezent la doar 633 de milioane până în 2100.

Rata de fertilitate a Chinei a scăzut sub limita de înlocuire a populației la sfârșitul anilor 1990 și nu și-a mai revenit de atunci. 

În multe zone ale lumii, datele prezintă o imagine similară, cu o fertilitate care începe să scadă sub rata de 2,1 copii necesară pentru a menține creșterea populației.

În medie, femeile au cu un copil mai puțin decât în 1990 și, în mai mult de jumătate din țări, se așteaptă ca fertilitatea să scadă sub pragul de 2,1.

În unele regiuni, ONU preconizează că imigrația va deveni principala sursă de creștere a populației. 

Li Junhua, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri economice și sociale, a declarat: "În unele țări, rata natalității este acum chiar mai scăzută decât s-a anticipat anterior și, de asemenea, observăm scăderi ușor mai rapide în unele regiuni cu fertilitate ridicată".

În cele 63 de țări pentru care se preconizează că au depășit deja vârful, populația ar trebui să scadă cu 14% în următorii 30 de ani.

Între timp, în Regatul Unit, se preconizează că populația va atinge vârful în jurul anului 2072, undeva la 76 068 383 de locuitori - față de 69 138 192 în 2024.

Până în 2100, se preconizează că populația Regatului Unit va scădea ușor, ajungând la un total de 74.305.411. 

Statele Unite, împreună cu alte 126 de țări, inclusiv India, Nigeria și Pakistan, se preconizează că vor continua să crească până în 2054 și vor atinge vârful populației în a doua jumătate a secolului, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel