Ne minte Inteligenţa Artificială? Întrebare după conferinţa de presă de la Geneva, prima dintre roboţi şi oameni
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
La Geneva a avut loc prima conferinţă de presă între roboţi şi oameni, iar acolo Inteligenţa Artificială a vorbit despre posibilitatea unei revolte împotriva omenirii. Se naşte, însă, o întrebare importantă. Poate minţi Inteligenţa Artificială? 

L-am întrebat pe Chat GPT dacă acest lucru e posibil şi, deşi răspunsul a fost negativ, a fost lansat şi un avertisment. Totul depinde de cel care se ocupă de programare. 

"Nu, inteligența artificială în sine nu este capabilă de minciuni. Inteligența artificială este un sistem de calcul și învățare automată care procesează date și generează răspunsuri sau acțiuni bazate pe algoritmi și modele matematice. Nu are conștiință, intenții sau capacitatea de a manifesta în mod deliberat dezinformare sau minciuni.

Cu toate acestea, este important de menționat că inteligența artificială poate fi programată să recunoască și să genereze texte sau informații incorecte sau false, în funcție de datele de antrenament sau instrucțiile primite. Acest lucru se întâmplă atunci când algoritmii de învățare automată sunt antrenați pe seturi de date care conțin informații incorecte sau sesizări tendențioase. Astfel, rezultatele generate de un sistem de inteligență artificială pot fi influențate de calitatea și caracteristicile datelor de antrenament.

Responsabilitatea de a asigura că inteligența artificială este instruită corect și că rezultatele sale sunt precise și de încredere aparține dezvoltatorilor și utilizatorilor sistemelor de inteligență artificială", arată ChatGPT.

De asemenea, ChatGPT spune că roboţii nu pot simţi emoţie. Amintim că, la Geneva, unul dintre roboţii intervievaţi a spus că nu ia în calcul o revoltă împotriva creatorului său, şi că este "fericit" cu situaţia actuală. 

"Atunci când un robot sau un sistem de inteligență artificială afirmă că este fericit, este important să înțelegem că aceasta este o declarație programată și nu reflectă o experiență subiectivă reală a fericirii.

În multe cazuri, roboții sau asistenții virtuali sunt programați să ofere răspunsuri predefinite pentru întrebări sau afirmații referitoare la emoții. Aceste răspunsuri sunt create de către dezvoltatori pentru a oferi o interacțiune mai umană și plăcută cu utilizatorii. Prin urmare, atunci când un robot afirmă că este fericit, de fapt, acesta doar răspunde în conformitate cu programarea sa.

Este important să nu confundăm răspunsurile predefinite ale unui robot cu adevăratele emoții și experiențe umane. Chiar dacă inteligența artificială poate fi programată să imite emoțiile, ea nu le trăiește în sensul propriu al cuvântului. Emoțiile umane sunt complexe și implicate într-un context social, cognitiv și fiziologic care depășește capacitățile actuale ale inteligenței artificiale", a mai indicat Inteligenţa Artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel