Data publicării:
Momente unice în experiența umană, într-o galerie fascinantă
Lacrimile în ochii fiecărui om pot apare din diferite motive, de multe ori chiar și fără ca el să observe, însă detaliile descoperite de un fotograf, care a analizat 100 de monstre la microscop, sunt fascinante.
Lacrimile pot apare când tai o ceapă, din cauza unei alergii sau ca urmare a unor emoții intense, însă ele sunt secretate permanent și de glandele lacrimale pentru a curăța, umezi și dezinfecta globul ocular.
Corpul fiecărui om produce o multitudine de lacrimi, însă există diferențe majore între ele, particularitatea fiecăreia fiind dată de contexul în care s-a produs.
Citește și Puțin spus bizar. Tehnologie medicală în prezent și în trecut-FOTO
Fiecare lacrimă spune o poveste despre starea de spirit a persoanei căreia îi aparține, descoperirea fiind făcută de către fotografa Rose-Lynn Fisher. Dorind să afle cum arată lacrimile la microscop, ea a analizat 100 de probe, scrie descopera.ro.
Așa a luat naştere proiectul „Topografia Lacrimilor", care surprinde în imagini momente unice din experienţa umană, lacrimi produse de furie, de tăierea unei cepe, de o amintire, de o speranță, de bucurie etc.
Există, însă și o explicație științifică a faptului că fiecare lacrimă este diferită. Se știe că sunt trei tipuri mari de lacrimi: bazale (de umezire a ochilor), de reflex (răspuns la stimuli) şi cele declanşate de emoţii.
Doar că fiecare tip conţine substanţe organice diferite şi hormoni, în funcţie de agentul cauzator.
De exemplu, cele provocate de emoţie conţin neurotransmiţătorul enkefalină, care este un analgezic natural produs de corp în situaţii de stres. Însă, chiar și lacrimile cauzate de același motiv pot arăta diferit după cristalizare, deoarece intervin multe alte variabile.
Într-o lacrimă este vorba de multă chimie între apă, proteine, minerale, hormoni, anticorpi și enzime, dar imaginile lacrimilor analizate la microscop sunt fascinante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News