Semafoare cu patru culori? Unde vor fi testate prima dată
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Vom vedea și lumină albă la semafoarele din viitor?

În Statele Unite, cercetătorii de la North Carolina State University sunt preocupați în permanență de îmbunătățirea siguranței rutiere și a fluxului de trafic, astfel că au dezvoltat un sistem revoluționar de semafoare de intersecție. Cu ce vine nou? Se adaugă albul la paleta tradițională de culori, care include roșu, verde și portocaliu.

Ce rol are semnalizarea în alb

Noul sistem de lumini cu patru culori nu doar menține funcțiile clasice ale culorilor tradiționale, ci oferă și un semnal subtil șoferilor să urmărească cu atenție mașina din fața lor. După teste extinse, acest sistem inovator pare să fie extrem de util în condiții reale de trafic, potrivit New Atlas.

Inițial, cercetătorii s-au concentrat pe îmbunătățirea circulației vehiculelor, dar au extins ulterior modelul pentru a include și traficul pietonal în simulările computerizate. Integrarea pietonilor în planul de proiect a dus la îmbunătățiri semnificative pentru atât automobiliști, cât și pietoni, reducând timpii de așteptare în intersecții și sporind siguranța acestora.

Specialiștii consideră că, odată cu răspândirea vehiculelor autonome în viitor, noul sistem de semafoare ar putea reduce întârzierile în intersecții cu peste 25%. Tehnologia vehiculelor autonome permite o comunicare fluidă cu semafoarele, garantând o coordonare și eficiență superioară în trafic.

Chiar dacă vehiculele autonome nu sunt încă atât de des întâlnite pe șosele, această adaptare progresivă a infrastructurii rutiere ar putea fi vitală pentru integrarea lor treptată în fluxul de trafic în viitor. Noul prototip ar urma să fie testat în New York unde, se știe, traficul este infernal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel