Ministerul Justiţiei, nou anunț privind arestul lui Paul Lambrino în Malta
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, că Paul Lambrino rămâne în arest, după ce Curtea Constituţională a Maltei i-a respins solicitarea de eliberare pentru ca să își execute pedeapsa în penitenciarele din România.

'Acesta rămâne în arest până la judecarea definitivă a cererii de predare, adică 17 iunie. Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Curtea de Apel Braşov (instanţă de executare) şi toate autorităţile implicate şi-au făcut treaba, ca de fiecare dată. Şi vom continua să depunem toate eforturile pentru ca fugarii să execute în penitenciarele din România pedepsele la care au fost condamnaţi', a comunicat Ministerul Justiţiei.

Pe 20 data de mai, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, spunea faptul că o instanţă din Malta a respins predarea lui Paul Lambrino în România, afirmând că, din punctul de vedere al Ministerului Justiției, legislaţia Uniunii Europene în materia mandatului european de arestare 'nu este aplicată corespunzător'.

'Instanţa de executare - Curtea de Apel Braşov - va face o adresă oficială către Parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul Parchetului din Franţa. Statul român se foloseşte de toate pârghiile legale pentru a aduce toţi fugarii în ţară', zicea Alina Gorghiu, într-un comunicat de presă.

Ministrul amintea că judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au sesizat Curtea de Justiţie a UE pentru a se pronunţa privind câteva întrebări preliminare şi anume să afirme dacă în cazul predării lui Paul Lambrino este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare (MEA).

Conform ministrului, primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lui iunie. În anul 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Paul Lambrino a primit o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel