Mihai Daraban: Trebuie să intrăm în etapa următoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Mihai Daraban a explicat care ar trebui să fie parcursul României în următorii 25 de ani.

Următorii 25 de ani ar trebui să însemne pentru România mai multă cercetare şi inovare care să aducă plusvaloare economiei, a apreciat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie al României, Mihai Daraban, în deschiderea celei de-a XXV-a ediţii a Galei "Topul Naţional al Firmelor" (TNF).

"Cred că următorii 25 de ani ar trebui să însemne pentru România mai multă cercetare şi inovare. Cred că trebuie să intrăm în etapa următoare. Cred că trebuie să învăţăm de la faptul că am fost plasaţi cam pe ultimul loc la cercetare-inovare. Cred că fondurile guvernamentale trebuie să se ducă spre cercetare, spre acea cercetare strâns legată de economia reală, nu cercetare de dragul cercetării, ci cea care să aducă valoare adăugată în economie", a spus Mihai Daraban.

Evoluţie pozitivă a mediului de afaceri

Acesta a subliniat că în prezent economia României este extrem de polarizată, deoarece cele 12.472 de companii premiate la Top reprezintă aproape două treimi din business-ul din România.

"Aceste 12.472 de companii, care reprezintă 1,81% din totalul firmelor care au depus bilanţul pentru anul 2017, realizează o cifră de afaceri cumulată de 165 de miliarde de euro, un profit din exploatare de circa 13,9 miliarde de euro, adică 58% din totalul de 24 de miliarde de euro profit brut al tuturor companiilor care au depus bilanţul, şi 1,38 milioane de salariaţi", a subliniat Daraban.

Acesta a subliniat evoluţia pozitivă a mediului de afaceri, comparând Topul din anul 1994, la care au fost premiate 759 de societăţi, cu cel din 2018, când CCIR a acordat premii la aproape 12.500 de companii.

"Cifrele vorbesc de la sine. Am încredere în mediul acesta de business, care a cunoscut suişuri şi coborâşuri. Acum putem vorbi de un mediu de afaceri maturizat. Trebuie să trecem, acum, la performanţă. Performanţa o pot da doar cercetarea şi inovarea", a reiterat şeful CCIR, care a mulţumit reprezentanţilor mediului de afaceri pentru "rezistenţă şi tenacitate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel