Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Media deceselor COVID în România, mai mare de 68 de ori decât cea din Portugalia

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Media deceselor în cazul pacienților COVID în România este mai mare de 68 de ori decât cea din Portugalia, potrivit calculelor făcute în ultimele șapte zile.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a anunțat că media deceselor pe ultimele șapte zile la 1 milion de locuitori în România este de 50 de ori mai mare decât în Danemarca, care are o rată de acoperire vaccinală de peste 80%.

De asemenea, media deceselor este de aproape 68 de ori mai mare în România decât în Portugalia, care are o acoperire vaccinală de peste 90%, notează Mediafax.

Acestea sunt diferențele dintre țări cu rată mare de acoperire vaccinală și cele cu rată mică de acoperire vaccinală, a concluzionat Valeriu Gheorghiță.

Cum ar putea să apară tulpina românească a SARS-CoV-2. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiţă

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a explicat, tot marți, de ce nu este exclusă apariția unei tulpini românești a SARS-CoV-2.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, marți, dacă există pericolul să apară o nouă tulpină în România.

„S-a discutat foarte mult despre acest lucru. Sigur că, din punct de vedere teoretic, atâta timp cât ai un număr foarte mare de infecții în general în rândul persoanelor nevaccinate, există această șansă, virusul să se multiplice practic necontrolat. Pot să apară erori de copiere, practic să se acumuleze aceste mutații care în final evident că pot să genereze o nouă variantă virală, adaptată, pentru că tot acest proces de acumulare de mutații reprezintă, de fapt, evoluția naturală a virusului în populație. Când virusul se multiplică nestingherit, nimic nu îl oprește, se răspândește de la o persoană la alta pentru că majoritatea variantelor virale au fost generate în țările cu rată foarte mică de acoperire vaccinală”, a spus Valeriu Gheorghiță, marți după-amiază.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că, după părerea sa, această supoziție este mai degrabă teoretică decât practică.

„Dar nu este exclus ca la nivel global să se întâmple acest lucru, pentru că, din păcate, chiar dacă avem aproximativ 50% din populația globului care a primit cel puțin o doză de vaccin, țările în curs de dezvoltare au în continuare o rată de acoperire vaccinală undeva de 5 - 6%, adică foarte puțin”, a adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel