Data publicării:
Cine este martora, din dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon, reținută de procurori
O martoră din dosarul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București a fost reținută, miercuri, de procurori. Aceasta este acuzată de mărturie mincinoasă.
O asistentă medicală de la Spitalul 'Sf. Pantelimon' a fost reţinută miercuri de procurori, pentru 24 de ore. Asistenta este acuzată de săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în dosarul morților suspecte de la spital. Conform unor surse judiciare, nu este vorba de asistenta care a sesizat Parchetul privind decesele suspecte, ci de o alta de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului.
Asistenta a fost adusă miercuri cu mandat la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, în calitate de martor, însă, după câteva ore de audieri, anchetatorii i-au schimbat încadrarea în suspect. Mai mult, au reţinut-o pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Conform surselor, anchetatorii spun că ea ştie ce s-a întâmplat la Secţia ATI, însă a refuzat să dea informaţii în timpul audierilor. Prin urmare, procurorii au decis să o pună sub acuzare.
În luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul 'Sf. Pantelimon, cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi murit aproximativ 20 de pacienţi, în urma reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător folosit pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.
Procurorii au deschis un dosar penal privind infracţiunea de omor şi au administrat mai multe probe.. Au fost audiaţi medici şi asistente medicale. Au fost ridicate documente medicale cu privire la toţi pacienţii morți în cadrul Secţiei ATI în perioada 4 - 7 aprilie 2024.
Apoi, o comisie internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă 'Sfântul Pantelimon' din Bucureşti a zis că la Secţia ATI nu a fost 'nicio abatere profesională', respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente.
'Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente. Rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate. Se constată situaţii de supraaglomerare a Secţiei ATI şi chiar depăşirea capacităţii pentru asigurarea unor condiţii medicale de foarte bună calitate.
Soluţia folosirii paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI nu poate fi decât o soluţie de moment şi de foarte scurtă durată, iar conducerea spitalului trebuie să identifice de urgenţă soluţii pentru extinderea spaţiului Secţiei ATI. Se impune luarea de măsuri de urgenţă pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat în Secţia ATI, în mod deosebit a personalului mediu şi auxiliar, atât în ceea ce priveşte cunoştinţele medicale, cât şi modalitatea de comunicare şi nivelul de empatie cu pacienţii şi rudele acestora', se arăta în concluziile şi recomandările incluse în raportul Comisiei interne, oferit publicităţii pe data de 17 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News