Data publicării:

Malurile Prutului, tot mai apropiate. Control comun și la vama Galați - Giurgiulești

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

România și Republica Moldova au semnat un acord pentru implementarea controlului coordonat în punctul de trecere a frontierei Galaţi-Giurgiuleşti.

Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum în vederea semnării unui acord cu Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea controlului coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Galaţi - Giurgiuleşti rutier, pe sensul de intrare în România, scrie Agerpres.

"Măsura are în vedere fluidizarea traficului la graniţa cu Republica Moldova şi facilitarea exportului de cereale din Ucraina şi face parte din setul de măsuri pentru operaţionalizarea coridorului verde Reni - Giurgiuleşti - Galaţi. Potrivit memorandumul discutat în şedinţa de guvern, poliţiştii de frontieră din România şi Republica Moldova vor efectua controale succesive, fără a realiza interconectarea bazelor de date gestionate de către aceştia", reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.

Proiectul de acord conţine principiile şi regulile cooperării în ce priveşte efectuarea controlului persoanelor şi mărfurilor, precum şi al mijloacelor de transport care trec frontiera de stat.

"Prevederile acordului reglementează modalităţile concrete de realizarea controlului coordonat, aspecte privind activitatea personalului de serviciu şi răspunderea juridică, locurile de serviciu pentru desfăşurarea controlului şi personalul care prestează servicii", menţionează sursa citată.

Un astfel de model este deja implementat la frontiera cu Republica Moldova în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa rutier, proiect pilot lansat în 15 aprilie 2023.

La începutul lunii octombrie, Guvernul a prelungit pentru o nouă perioadă de şase luni valabilitatea acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul ţării noastre în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa - Leuşeni, rutier, pe sensul de intrare în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel