Data publicării:

Pro-rusul împotriva Maiei Sandu are o familie foarte „europeană”. Una dintre fiice lucrează chiar la BCE

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Pe 20 octombrie, Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a participat la alegerile prezidențiale, însoțit de soția sa, Țvetana Curdova, și cele două fiice, Corina și Cristina.

Deși Stoianoglo a decis să nu participe la referendum, el a afirmat că această decizie nu este o dovadă a opoziției sale față de integrarea europeană a Republicii Moldova, ci față de „actuala guvernare”.

Totuși, există informații publice care arată că membrii familiei lui Stoianoglo beneficiază de oportunități educaționale și profesionale în Uniunea Europeană. De exemplu, fiica sa cea mică, Corina Stoianoglo, studiază și lucrează în instituții europene din 2014. Ziarul de Gardă a publicat anterior informații conform cărora Stoianoglo deține și cetățenia română, lucru confirmat ulterior de el. Acesta a explicat că cetățenia dublă este necesară „pentru accesul la piața muncii și alte beneficii sociale și economice” și că nu a ascuns acest aspect.

Familia Stoianoglo și legăturile cu instituțiile europene

Corina Stoianoglo a studiat la Universitatea Maastricht din Olanda și, din septembrie 2024, lucrează la Banca Centrală Europeană (BCE) ca „Supervision Analyst”. Într-o postare pe LinkedIn, aceasta a menționat că se va alătura echipei BCE după un stagiu finalizat în luna iulie a aceluiași an. Această informație a stârnit controverse pe rețelele sociale, mai ales în contextul în care tatăl ei a boicotat referendumul care avea legătură cu integrarea europeană a Republicii Moldova.

Fiica cea mare, Cristina Stoianoglo, lucrează ca și consultant fiscal la o companie internațională cu sediul în Elveția. Cristina a urmat un master la Universitatea din Viena și a obținut diploma de licență la o universitate din Chișinău.

Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale, unde se va confrunta cu actuala președintă Maia Sandu, care a obținut 42,07% din voturi. Stoianoglo a obținut 26,27% din sufragii, însă numele său apare într-o serie de cauze penale. Cinci dintre ele sunt încă în faza de examinare.

Printre acuzațiile aduse lui Stoianoglo se numără acțiuni legate de încălcarea vieții private, divulgarea datelor urmăririi penale și corupție pasivă. De asemenea, Stoianoglo este investigat pentru îmbogățire ilicită și depășirea atribuțiilor de serviciu, dosare aflate în curs de cercetare.

Într-unul dintre dosare, Stoianoglo a fost achitat în februarie 2024 pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în cazul eliberării din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, decizie care ar fi prejudiciat bugetul Procuraturii Generale cu 160.000 de lei. Deși instanța l-a achitat, unul dintre judecători a formulat o opinie separată, sugerând că acțiunile ar fi trebuit cercetate sub aspectul neglijenței în serviciu, iar decizia a fost contestată de Procuratura Anticorupție (PA).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel