Data publicării:
Orban, anunț despre vaccinarea anti-COVID: Gratuită, doar pentru vulnerabili. Restul ”să PLĂTEASCĂ”
Preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat că românii ar putea plăti pentru vaccinul anti COVID-19 la un moment dat, pe modelul vaccinului antigripal.
Acesta a spus că, deşi vaccinarea este gratuită acum, în viitor se va trece la mecanismul de la vaccinarea împotriva gripei, unde numai anumite categorii de persoane au parte de gratuitate.
"Noi organizăm vaccinare gratuită, statul suportă toate costurile de vaccinare. E o situaţie excepţională, dar aş spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la o imunizare de grup, dar apoi s-ar putea merge pe sistemul de la vaccinarea de gripă. Numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de persoane vor trebui să plătească, e vorba de sănătatea fiecăruia. Asta se va întâmpla într-un viitor...", a spus Ludovic Orban.
Cât costă vaccinul
În 2019, spre exemplu, vaccinul antigripal putea fi procurat din farmacii pentru suma de 50 de lei. Cu toate astea, preţurile pentru vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi mai mari.
În august, conducerea Moderna spunea că o doză va costa între 32 și 37 USD pentru unii clienți și că e dispusă să reducă prețul pentru contracte mari. Compania din Boston se aștepta ca până la finalul anului 2020 să aibă circa 20 de milioane de doze gata de distribuit pe teritoriul american, iar în 2021 să aibă undeva între 500 și 1 miliard de doze de distribuit la nivel global, scria DC MEDICAL la finalul lui 2020.
Pfizer şi BioNTech au estimat, anul trecut, că vor cere aproximativ 20 de dolari americani pentru o doză de vaccin, în timp ce Astra Zeneca a estimat un cost de 3-4 dolari.
Imunitatea de grup în România, între 30 şi 45 la sută
"Avem peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate în România cu cel puțin o doză. Se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au și boli cronice în procente destul de ridicate. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm conceptul acesta de imunitate colectivă care se obține ideal și în mod rapid, sigur și eficient prin vaccinare, dar se adaugă și imunitatea obținută prin boală naturală.
În momentul de față, avem peste un milion de persoane care sunt raportate cu infecție Sars-Cov-2 și care sunt vindecate. Probabil că sunt de cel puțin două ori până la cinci ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecție și care fie nu au fost diagnosticate, fie nu au fost raportate, fie au făcut infecție asimptomatică așa încât în funcție de acest scenariu de la două până la de cinci ori mai multe cazuri probabil că imunitatea de grup în momentul de față în România este începând de la 30% până la 45%. Acest lucru explică evoluția favorabilă din punct de vedere epidemiologic.", a declarat Valeriu Gheorghiță la Realitatea Plus.
VEZI Valeriu Gheorghiță: "Imunitatea de grup în România a ajuns la 30-45%." Avertisment despre VALUL 4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News