Lucian Boia: „Cred că suntem o nație neserioasă"
Data publicării:
Autor: Andi Miron
WhatsApp
Lucian Boia
Lucian Boia
Lucian Boia e de părere că românii sunt „o nație puțin neserioasă" și vine cu argumente în acest sens.

Lucian Boia îl invocă pe generalul francez Henri Barthelot, care a remarcat încă de mai bine de 100 de ani această particularitate a românilor. 

„Cred că suntem o nație puțin neserioasă, o caracteristică ce are și farmecul ei, adică poți să vezi partea bună. Suntem mai recontractați, mai relativiști. Asta nu e neapărat în totalitate o latură rea, e un amestec. De aici și o anumită neglijență. Bun, ai grijă de monumentele istorice, dar nu reușești nici în modernitate să construiești autostrăzi și așa mai departe. E cam aceeași atitudine nonșalantă, indiferentă, lipsa organizării. Cum spunea generalul Barthelot, când a ajuns în România cu misiunea militară franceză, la sfârșitul lui 1916, `sunteți admirabil de dezorganizați`. E clar că în materie de dezorganizare, avem o tradiție serioasă", a declarat Lucian Boia într-un interviu pentru HotNews.

Lucian Boia: „Lumea e din ce în ce mai dezorientată"

În cadrul aceluiași interviu, Boia a declarat că noile tehnologii accelerează istoria și vor schimba radical oamenii, schimbări care se vor putea observa cel mai bine peste 20-30 de ani.

„Lumea e din ce în ce mai dezorientată. Se întâmplă accelerarea aceasta a istoriei, cred că intrăm într-un alt regim al civilizației. Cred că lumea de mâine, să zicem peste 20 – 30 de ani, s-ar putea să fie foarte diferită de lumea de azi. Se vor schimba foarte multe, dar nu știu ce și cum, v-am zis că nu știu nimic despre viitor. Dar ceea ce știu, sau cred că știu, sau mi se pare că știu, e că schimbările sunt și vor fi radicale. Tehnologiile, telefoanele mobile, de pildă, au schimbat inclusiv viața cotidiană a oamenilor, le-au schimbat mentalitatea”, a declarat istoricul în cadrul aceluiași interviu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel