Lege pentru ca angajații la stat sau în clădiri de birouri private să poată veni la muncă doar cu Certificatul verde
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
profesor
profesor
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat astăzi o hotărâre prin care propune ca angajații la stat și cei din clădiri de birouri private să poată avea acces la job doar cu Certificatul verde, mai precis dacă fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

”Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.”

Acest aspect nu va fi preluat în HG. Reglementarea trebuie prinsă într-un act normativ de nivel superior. Pentru acest lucru este nevoie de o lege votată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Amintim că CCR a decis că o astfel de restrângere a unui drept se poate face doar prin lege.

Austria va cere certificatul verde la locul de muncă de la 1 noiembrie

Austria va cere de la 1 noiembrie certificatul verde - vaccinare, trecere prin boală sau test PCR recent - pentru a merge la locul de muncă acolo unde în birou există mai mult de o persoană, relatează miercuri EFE.

Această măsură, aprobată de coaliţia guvernamentală formată din conservatori şi ecologişti, a fost anunţată în aceeaşi zi în care ţara a înregistrat cel mai mare număr de contagieri de COVID-19 din 2021.

Va fi o perioadă de tranziţie în care toţi cei care lucrează şi nu au certificat vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2

Între 1 şi 14 noiembrie se stabileşte o perioadă de tranziţie în care toţi cei care lucrează şi nu au certificat vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2. Măsura se aplică tuturor lucrătorilor care intră în contact cu alte persoane la locul de muncă, inclusiv în spaţiile comune sau la cantine, fiind însă excluşi cei care lucrează de acasă sau care sunt singuri, precum şoferii de camioane. Detaliile acestei măsuri vor fi anunţate la sfârşitul săptămânii, când decretul guvernamental va fi aprobat de cele două camere.

În Austria se cere deja certificatul verde pentru a intra în restaurante sau pentru alte activităţi de agrement, precum intrarea în cinematografe, teatre sau stadioane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel