Data publicării:

Jocurile de noroc sunt o amenințare globală uriașă la adresa sănătății publice, avertizează experții

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un nou studiu făcut de experți cere ca jocurile de noroc să fie tratate în același mod ca alcoolul și tutunul, după ce le-au definit ca fiind o amenințare globală uriașă la adresa sănătății publice.

Alegeri prezidentiale 2024

Jocurile de noroc reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea publică la nivel global, extinderea rapidă a acestora prin intermediul telefoanelor mobile și internetului afectând mult mai mulți oameni decât se credea anterior, avertizează un raport.

Este urgent nevoie de controale de reglementare mult mai stricte la nivel global pentru a reduce impactul jocurilor de noroc comerciale asupra sănătății și bunăstării globale, a concluzionat un grup de experți de top în domeniul jocurilor de noroc, sănătate publică, sănătate globală și politici de reglementare.

Cel puțin 80 de milioane de persoane suferă de tulburări de jocuri de noroc. Estimările privind numărul celor care suferă prejudicii semnificative sunt  subestimate

Raportul de 45 de pagini al Comisiei Lancet pentru sănătatea publică și jocurile de noroc a constatat că aproximativ 450 de milioane de oameni prezintă cel puțin un simptom comportamental sau au experimentat o consecință personală, socială sau de sănătate dăunătoare cauzată de jocurile de noroc.

Dintre aceștia, cel puțin 80 de milioane de persoane suferă de tulburări de jocuri de noroc, o afecțiune mentală caracterizată de un model de pariere repetată și continuă, în ciuda consecințelor negative asupra vieții individului. Experții au menționat că estimările privind numărul celor care suferă prejudicii semnificative asupra sănătății lor din cauza jocurilor de noroc sunt probabil subestimate.

Marketingul extrem de sofisticat, accesul facil tot mai extins la internet și telefoane mobile permit industriei jocurilor de noroc să ajungă la un număr de persoane mai mare ca niciodată. Raportul arată că adolescenții și copiii mici sunt expuși din ce în ce mai mult reclamelor pentru jocuri de noroc, într-un mod fără precedent înaintea revoluției digitale.

Profesoara Heather Wardle, co-președinte al comisiei, a subliniat că marea amenințare la adresa sănătății publice provine din natura în continuă schimbare a jocurilor de noroc.

„Când majoritatea oamenilor se gândesc la jocurile de noroc, își imaginează un cazinou tradițional din Las Vegas sau achiziționarea unui bilet de loterie. Nu se gândesc la marile companii de tehnologie care aplică o varietate de tehnici pentru a determina tot mai mulți oameni să participe mai des la un produs care poate reprezenta riscuri considerabile pentru sănătate, însă aceasta este realitatea jocurilor de noroc astăzi”, a declarat Wardle.

„Oricine deține un telefon mobil are practic un cazinou în buzunar, 24 de ore pe zi. Marketingul și tehnologia extrem de sofisticate fac mai ușoară începerea și mai dificilă oprirea jocurilor de noroc, iar multe produse folosesc mecanisme de design pentru a încuraja implicarea repetată și de durată”, a completat Wardle.

Profesoara, specialistă în cercetare, politici și practici de jocuri de noroc de la Universitatea din Glasgow, a adăugat: „Traiectoria de creștere globală a acestei industrii este fenomenală; colectiv, trebuie să conștientizăm și să acționăm. Dacă întârziem, jocurile de noroc și efectele dăunătoare ale acestora vor deveni și mai adânc înrădăcinate la nivel global și vor fi mult mai greu de combătut.”

O analiză sistematică și o meta-analiză realizate pentru comisie au estimat că tulburările de jocuri de noroc afectează 15,8% dintre adulții și 26,4% dintre adolescenții care folosesc produse de cazinou sau sloturi online, și 8,9% dintre adulți, respectiv 16,3% dintre adolescenți care pariază pe sporturi online.

"Comisia îndeamnă factorii de decizie să trateze jocurile de noroc ca o problemă de sănătate publică, la fel cum abordăm alte substanțe adictive și nesănătoase"

Raportul evidențiază că jocurile de noroc online și pariurile sportive online sunt două dintre cele mai rapid extinse domenii ale jocurilor comerciale la nivel mondial.

Jocurile de noroc comerciale sunt asociate clar cu pierderi financiare și riscul ruinării financiare, dar și cu probleme de sănătate fizică și mentală, destrămarea relațiilor de familie, un risc crescut de sinucidere și violență domestică, o creștere a infracționalității și pierderea locurilor de muncă, au concluzionat experții.

Raportul comisiei a notat că impactul nu este distribuit uniform în rândul populației, iar grupuri specifice, precum adolescenții și copiii, prezintă un „risc crescut” de efecte dăunătoare, fiind expuși frecvent reclamelor pentru jocuri de noroc. În plus, jocurile de noroc sunt adesea integrate în structura jocurilor video normale, unde copiii pot obține diferite arme și unelte pentru joc. Această practică, aparent nevinovată, poate încuraja comportamentul de jucător.

Dr. Kristiana Siste, una dintre experții implicați în raport, a declarat: „Trebuie să luăm măsuri pentru a proteja copiii de efectele dăunătoare ale jocurilor de noroc. Știm că expunerea timpurie la jocurile de noroc crește riscul de dezvoltare a tulburărilor de acest tip mai târziu în viață, iar copiii și adolescenții sunt deosebit de vulnerabili la promisiunea câștigurilor ușoare și la designul asemănător unui joc video normal al platformelor de acest fel.”

Raportul a avertizat, de asemenea, asupra modului în care un ecosistem complex permite industriei jocurilor de noroc, evaluată la miliarde de dolari, să-și promoveze serviciile și să-și protejeze interesele.

Acest ecosistem include tehnici inovatoare de marketing digital bazate pe „supraveghere profundă” pentru a viza consumatorii online, precum și sponsorizări extinse în sport și mass-media.

Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care industria de pariuri subminează știința autentică privind impactul jocurilor de noroc, reconfigurează discuțiile despre efectele sale dăunătoare pentru a promova responsabilitatea individuală și libertatea consumatorului și influențează procesele politice legate de reglementare.

Prof. Malcolm Sparrow, unul dintre experții care au contribuit la raport, a spus că există concluzii clare care indică necesitatea unei reglementări mai stricte a jocurilor de noroc.

„În timp ce industria continuă să promoveze jocurile de noroc ca o formă de divertisment inofensiv, țările și comunitățile se confruntă cu amenințări în creștere rapidă din cauza efectelor dăunătoare ale acestora. Comisia îndeamnă factorii de decizie să trateze jocurile de noroc ca o problemă de sănătate publică, la fel cum abordăm alte substanțe adictive și nesănătoase, precum alcoolul și tutunul”, a afirmat Prof. Malcolm Sparrow, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel