Putin nu neagă că regimul din Coreea de Nord a trimis soldați în Rusia
Președintele rus nu a negat prezența trupelor nord-coreene, după ce SUA au declarat că au văzut dovezi că au fost trimiși 3.000 de soldați.
Vladimir Putin a evitat să comenteze afirmațiile conform cărora regimul din Coreea de Nord ar fi trimis soldați în Rusia, insistând că revine Moscovei să decidă cum să gestioneze clauza de apărare reciprocă cu Phenianul.
Vorbind la încheierea summitului BRICS din Kazan, joi, el a acuzat Occidentul că escaladează războiul din Ucraina și a spus că „trăiește o iluzie” dacă crede că poate provoca o înfrângere strategică Rusiei.
"Imaginile sunt o treabă serioasă. Dacă există imagini, atunci ele reflectă ceva"
SUA au declarat că au văzut dovezi conform cărora regimul din Coreea de Nord ar fi trimis 3.000 de soldați în Rusia pentru o posibilă desfășurare în Ucraina, o mișcare care ar putea reprezenta o provocare fundamentală pentru Ucraina, din cauza lipsei de personal.
Întrebat de un reporter despre imagini din satelit care aparent arată mișcări de trupe nord-coreene, Putin a declarat: „Imaginile sunt o treabă serioasă. Dacă există imagini, atunci ele reflectă ceva.”
El și-a reiterat afirmațiile conform cărora Occidentul a escaladat criza din Ucraina și a spus că ofițeri și instructori NATO sunt implicați direct în războiul din Ucraina.
„Știm cine este prezent acolo, din ce țări europene membre NATO și cum își desfășoară această activitate,” a spus Putin.
SUA și Coreea de Sud au declarat că trupele nord-coreene au ajuns în Ucraina, iar deși Putin poate adopta o ambiguitate deliberată pentru a scădea moralul ucrainenilor, este remarcabil faptul că acesta nu a negat acuzațiile, deși a avut o ocazie importantă să o facă.
Niciun lider BRICS nu a ridicat problema în public pe durata summitului, unde în schimb s-au făcut apeluri vagi la reținere.
Serviciul de informații militare al Ucrainei a anunțat că primele unități nord-coreene instruite în Rusia au fost desfășurate în regiunea Kursk
Joi, serviciul de informații militare al Ucrainei a anunțat că primele unități nord-coreene instruite în Rusia au fost desfășurate în regiunea Kursk, zona de la granița rusă unde forțele ucrainene au efectuat o incursiune majoră în august.
„Pe 23 octombrie 2024, prezența lor a fost înregistrată în regiunea Kursk”, a declarat agenția de informații ucrainene într-un comunicat.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a folosit discursul său pentru a cere o „pace dreaptă”.
Guterres s-a aflat în Rusia pentru prima dată din aprilie 2022 și urma să aibă discuții private despre Ucraina cu Putin mai târziu în cursul zilei. Moscova caută să folosească forumul pentru a construi un front unit al economiilor emergente care utilizează alternative la dolar pentru comerț.
Într-o scurtă referire la Ucraina, șeful ONU a declarat: „Avem nevoie de pace în Ucraina, o pace justă, în conformitate cu Carta ONU, cu dreptul internațional și cu rezoluția Adunării Generale a ONU.”
El a adăugat: „Trebuie să susținem valorile Cartei ONU, statul de drept și principiile de suveranitate, integritate teritorială și independență politică a tuturor statelor.” Nu a făcut nicio referire la trupele nord-coreene.
Este prima dată când Guterres se întâlnește cu Putin de la emiterea unui mandat de arestare pentru liderul rus din partea Curții Penale Internaționale
Este prima dată când Guterres se întâlnește cu Putin de la emiterea unui mandat de arestare pentru liderul rus din partea Curții Penale Internaționale, în martie 2023, în legătură cu răpirea unor copii din Ucraina și ducerea lor în Rusia. Ministerul de Externe ucrainean l-a criticat pe Guterres pentru această întâlnire, mai ales că a refuzat o invitație de a participa la un summit pentru pace sponsorizat de Ucraina în această vară.
Guterres i-a îndemnat pe membrii BRICS să nu vadă organizația ca pe o alternativă la ONU, afirmând: „Niciun grup și nicio țară nu poate acționa singură sau în izolare. Este nevoie de o comunitate de națiuni, care să acționeze ca o familie globală, pentru a aborda provocările globale.”
Putin a afirmat că emergența unei „ordini mondiale mai drepte” este împiedicată de „forțe obișnuite să gândească și să acționeze în logica dominației asupra tuturor și a fiecăruia”. El a spus că susținătorii străini ai Kievului nici măcar nu mai ascund obiectivul lor de a provoca o înfrângere strategică a Rusiei.
Putin a declarat: „Doar cei care nu cunosc istoria Rusiei pot crede asta, pentru că nu iau în considerare unitatea și forța de spirit a rușilor, călită de-a lungul secolelor”, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News