Data publicării:

Scrisoarea deschisă care zdruncină guvernul Netanyahu: "Noi, israelienii, facem apel la presiune globală asupra Israelului pentru a forța o încetare a focului" 

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Photo source: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook
Photo source: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook

Peste 2.000 de israelieni au semnat această scrisoare, publicată în 11 limbi, cerând comunității internaționale să folosească "toate sancțiunile posibile" pentru a "ne salva de noi înșine".

Hezbollah a suferit și el pierderi semnificative în ultimele luni – de la atacurile letale cu pagere și stații de emisie-recepție care au ucis zeci de oameni și au rănit mii, mulți dintre ei civili, până la asasinarea mai multor comandanți de rang înalt, inclusiv a liderului lor, Hassan Nasrallah, luna trecută.

Între timp, în Gaza, palestinienii au declarat pentru CNN că nu cred că uciderea lui Sinwar, liderul suprem al Hamas, va pune capăt războiului – deși unii și-au exprimat o speranță rezervată.

Totodată, luptătorii Hezbollah s-au angajat în confruntări zilnice cu trupele israeliene de când Israelul a anunțat incursiunea terestră în Liban, pe 30 septembrie. Tancuri israeliene au fost văzute în sate de-a lungul graniței Israel-Liban, iar orașe întregi din sudul Libanului au fost afectate de detonări controlate de la distanță de către Israel.

Israelul a declarat că operațiunea sa terestră în sudul Libanului are ca scop degradarea infrastructurii Hezbollah de-a lungul frontierei, pentru a împiedica grupul să lanseze atacuri transfrontaliere în Israel. Succesul Israelului în această misiune este neclar, având în vedere accesul limitat al presei în sudul Libanului.

În ultimele zile, Israelul și-a intensificat campania aeriană în Liban, lovind infrastructura conectată la o bancă asociată cu Hezbollah, Al-Qard Al-Hassan, pe care a acuzat-o că finanțează organizația, dar și alte obiective. Banca, parte a brațului caritabil al Hezbollah, are peste 30 de clădiri în toată țara.

Conflictul din Orientul Mijlociu pare să nu cunoască o evoluție spre pace, ci din contră. Opinia publică israeliană, dar și cea palestiniană, devine din ce în ce mai reticientă la adresa deciziilor administrației Netanyahu. Astfel, un grup de activiști alături de societatea civilă a lansat o scrisoare deschisă, publicată în 11 limbi, cerând comunității internaționale să folosească "toate sancțiunile posibile" pentru a "forța o încetare a focului".

Scrisoarea deschisă a evreilor pentru încetarea imediată a focului

"Noi, cetățeni israelieni care locuim în Israel și în străinătate, apelăm la comunitatea internațională – ONU și instituțiile sale, Statele Unite, Uniunea Europeană, Liga Statelor Arabe și toate statele din lume – să intervină imediat și să implementeze toate sancțiunile posibile pentru a realiza un armistițiu imediat între Israel și vecinii săi, pentru viitorul ambelor popoare din Israel și Palestina, pentru popoarele din regiune și pentru dreptul acestora la securitate și viață.

Mulți dintre noi suntem activiști veterani împotriva ocupației, pentru pace și coexistență în această regiune. Suntem motivați de dragostea noastră pentru această țară și locuitorii ei și ne preocupă viitorul lor. Am fost îngroziți de crimele de război comise de Hamas și alte organizații pe 7 octombrie și suntem, de asemenea, îngroziți de nenumăratele crime de război pe care le comite Israelul. Din păcate, majoritatea israelienilor sprijină continuarea războiului și a masacrelor, iar o schimbare din interior nu este momentan realizabilă. Statul Israel se află pe un drum sinucigaș, semănând distrugere și devastare care se agravează pe zi ce trece.

Guvernul Israelului și-a abandonat cetățenii care sunt ostatici (și a ucis unii dintre ei), a neglijat locuitorii din sudul și nordul țării și a ignorat soarta și viitorul tuturor cetățenilor săi. Cetățenii palestinieni ai Israelului sunt persecutați și reduși la tăcere de către autoritățile statului și de o parte largă a publicului. Considerăm că represiunea, intimidarea și persecuțiile politice îi împiedică pe mulți care împărtășesc opiniile noastre să se alăture acestui apel.

Fiecare zi care trece îndepărtează și mai mult orice posibil orizont pentru un acord regional și reconciliere, un viitor în care evreii israelieni să poată trăi în siguranță în acest loc. Obținerea acestora va necesita procese îndelungate, însă masacrele și distrugerile constante din partea ambelor tabere trebuie oprite imediat!

Lipsa unei presiuni internaționale reale, continuarea aprovizionării cu arme a Israelului, parteneriatele economice și de securitate, precum și colaborările științifice și culturale îi fac pe majoritatea israelienilor să creadă că politicile Israelului se bucură de sprijin internațional. Liderii multor țări fac declarații repetate despre groaza pe care o simt și denunță verbal operațiunile Israelului, dar aceste condamnări nu sunt susținute de acțiuni concrete. Suntem sătui de cuvinte goale și declarații.

Vă rugăm, pentru viitorul nostru și pentru viitorul tuturor locuitorilor Israelului și ai regiunii, salvați-ne de noi înșine și exercitați o presiune reală asupra Israelului și a celorlalte părți pentru o încetare imediată a focului", se regăsește în document, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel