Institutul Cultural Român reprogramează evenimentele în contextul crizei COVID-19 
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
În urma Hotărârii nr. 6/ 09.03.2020 privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Institutul Cultural Român (ICR) anunță că au fost suspendate toate evenimentele din Sala Mare din sediul central (Aleea Alexandru nr. 38) până la 31 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, în funcție de evoluția situației la nivel național.

De asemenea, conducerea ICR  informează că, în contextul situației generate la nivel internațional de răspândirea COVID-19, activitatea culturală din reprezentanțele ICR a suferit modificări. În urma înmulțirii numărului de persoane afectate de COVID-19 în Franța și Marea Britanie, Târgurile de Carte de la Paris și Londra au fost anulate, Bienala de Arhitectură de la Veneția a fost amânată, iar desfășurarea Târgurilor de Carte de la Torino și de la Madrid este sub semnul întrebării. Deciziile de anulare sau de amânare a evenimentelor culturale aparțin autorităților din țara de reședință. "Ne cerem scuze față de oamenii de cultură, artiștii, scriitorii, editorii care erau deja incluși în agenda multor evenimente majore de diplomație publică a României", precizează Mirel Taloș, președintele interimar al ICR.


Situația proiectelor de la reprezentanțe ICR din străinătate:


La Accademia di Romania in Roma și la IRCCU Veneţia, activitățile au fost suspendate din cauza măsurilor de siguranţă impuse de statul italian. Toate evenimentele din perioada următoare au fost anulate.


ICR Londra


Proiecţia filmului „Memoria  exilului românesc" la Cinemateca Românească, care trebuia să aibă loc pe 19 martie 2020, a fost amânată. Lansarea unui CD cu muzica compozitorului Călin Humă, interpretată de BBC National Orchestra of Wales, şi un recital de pian din 25 martie au fost reprogramate pentru data de 23 aprilie. Expoziţia de pictură la Galeria Romană cu Grupul Prolog, care trebuia să se desfășoare între 24 martie și 14 aprilie, a fost reprogramată pentru finalul lunii mai. ICR Londra a solicitat amânarea tuturor proiectele aprobate pentru luna martie 2020.


ICR Madrid


Madrid este una dintre cele mai afectate regiuni ale Spaniei în privința infectării cu COVID- 19 și al numărului de decese cauzate de virus. De aceea, ICR Madrid a amânat cursurile de limba română organizate la sediul reprezentanței, care trebuiau să înceapă luni, 9 martie, și de asemenea spectacolul de teatru „Noua poveste a Scufiței Roșii", de joi, 12 martie. În condițiile din ce în ce mai restrictive impuse de autoritățile spaniole, toate unitățile de învățământ preuniversitar și universitar din Madrid s-au  închis temporar de miercuri, 11 martie, timp de 15 zile.


ICR Berlin


Concertul de cameră „Sentimental Milestones" dedicat Zilei Internaţionale a Francofoniei (30 martie 2020, Institutul Cervantes din Berlin) a fost anulat. De asemenea, a fost amânat turneul de recitaluri camerale organizat în colaborare cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) (20 martie 2020 – Stuttgart, 21 martie 2020 – Heidelberg).


ICR New York


Lansarea programului permanent al ICR New York, „Istoria României într-un obiect" a fost amânată. Festivalul de Film Românesc din Arizona (20-22 martie 2020, Universitatea de Stat din Arizona) a fost reprogramat pentru luna septembrie 2020. Recitalul pianistului Daniel Ropotă în cadrul programului „Enescu Soirees of New York şi la Harvard Club" a fost anulat.  De asemenea, au fost anulate proiectul „Martie îmblânzit: trei ipostaze ale feminităţii excepţionale" (13 martie 2020)  și un turneu de lansări şi conferinţe ale Cristinei Modreanu,  despre istoria teatrului românesc și evoluția sa de la comunism la capitalism.


ICR Paris


Proiecția filmului „România neîmblânzită" şi Alex Păun, de la Universitatea Sorbonne Nouvelle, a fost amânată prin decizia Universităţii Paris 3. Festivalul caselor memoriale și patrimoniale cu invitați europeni, la care participam cu proiectul „Résonances... moştenirea lui Alexandre Dumas de la Iaşi la Amiens" (18-23 martie 2020), a fost amânat de organizatori.  Proiecția filmului „Trio" de Ana Dumitrescu, premiera naţională în Franţa, a fost amânată pentru luna septembrie. ICR Paris a întrerupt cursurile de limba română şi cursurile Şcolii de duminică de la sediu, până la începutul lunii aprilie 2020. De asemenea, au fost anulate toate activităţile cu public.


ICR Bruxelles


Bienala Internaţională de Sticlă şi Ceramică de la Haacht a fost anulată de către organizatori, iar ICR Bruxelles a anulat deplasarea a  trei artişti români care participau la eveniment.


ICR Lisabona


Participarea artiștilor români la Sărbătoarea Francofoniei la Lisabona din 21 martie 2020 a fost suspendată, deoarece comitetul de organizare local a luat decizia anulării evenimentului.   Evenimentul „Romanian Jewellery Week", unde curatorul Cristina Filipe trebuia să fie prezentă în perioada 18-22 martie, va fi reprogramat pentru luna septembrie. Vernisajul expoziţia de fotografie „obiectivSubiectiv" de Mircea Albuţiu a fost anulat.


ICR Chişinău


În cadrul Festivalului Concurs Televizat al Tinerilor Interpreţi de Muzică populară a fost anulată prima etapă, care trebuia să aibă loc  pe 19 martie 2020.  Expoziţia de pictură „Clarobscur" a artistului plastic Petru Lucaci, care trebuia să se desfășoare  la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, a fost amânată. Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film CLASSFEST (3-9 aprilie 2020) a fost amânat pentru luna iunie.


ICR Istanbul


Festivalul European de Jazz de la Izmir, la care trebuia să participe Luiza Zan, și Festivalul „Izmir International Puppet Days", cu participarea a două teatre din România, au fost anulate. Participarea Teatrului Excelsior la Festivalul Internaţional de Teatru al Ţărilor Balcanice de la Bursa a fost anulată.


ICR Tel Aviv


Mai multe evenimente au fost amânate: #Revoluţia30, din perioada 17 martie - 17 aprilie 2020, serie care marca 30 de ani de la căderea comunismului în România, Cafeneaua Românească cu Moshe Granot (12 martie 2020) și lansarea de pe 19 martie a  cărţilor „Glasul roţilor de tren" de Francisca Stoleru, „Banca amintirilor" de George Goldhammer şi „Rădăcini suspendate" de Sergiu Brandea.


ICR Varşovia


În urma deciziei ministrului polonez al culturii, evenimentele culturale au fost suspendate pe teritoriul Poloniei. Ziua Internaţională a Francofoniei 2020, sărbătorită în Polonia şi Estonia, prin proiecţia filmului "Singură la nunta mea" (26 martie 2020), a fost anulată. „Sărbătoarea Mărţişorului la Bialystok", proiecţia filmului „Singură la nunta mea" (26 martie 2020) au fost anulate. Din 12 martie, personalul ICR Varşovia a intrat în autoizolare la domiciliu, ca urmare a deciziei Ambasadorului României în Polonia.


ICR Praga


Prezentarea filmelor româneşti la Festivalul Internaţional de Film Febiofest a fost anulată în urma deciziilor oficiale din Republica Cehă.


ICR Stockholm


Participarea românească la Serile Filmului Francofon de scurtmetraj de la Oslo, care trebuia să aibă loc pe 19 martie 2020), a fost amânată.


ICR Beijing


Activitatea a fost suspendată temporar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel