Data publicării:
• Analist financiar, ipoteză sumbră: Inflația, peste 10% și-n 2025. ”Românii ar trebui să se gândească să muncească mai mult”
Mai avem de tras şi de îndurat până ieşim din criză.
Sute de mii de români plătesc rate mai mari de la 1 octombrie, după ce indicele în funcţie de care sunt calculate creditele luate după mai 2019, IRCC, a atins o valoare-record. A urcat la 4,06%, de la 2,65% cât era până acum. Copleșiți de creșterea ratelor, care în anumite cazuri s-au dublat, mulți au trecut de la ROBOR la IRCC. Dar adevăratul șoc pentru românii care au credite legate de acest indice va fi resimțit de la anul, când se crede că rata va crește cu peste o treime. Și asta pentru că IRCC este actualizat trimestrial, în funcție de tranzacțiile dintre bănci, făcute în urmă cu șase luni.
Analistul financiar Dragol Cabat a explicat, la Digi24, că nu este totuşi o situaţie imposibil de gestionat în cazul celor care s-au împrumutat la bancă, decât în situaţia nefericită în care au rămas fără loc de muncă şi nu mai au nicio sursă de venit. "Cei care s-au împrumutat la bancă nu au un grad de îndatorare mai mare de 40%, cel puţin aşa sunt condiţiile la majoritatea băncilor. Deci, dacă nu şi-au pierdut cu totul slujba pe care au avut-o până acum, nu se pune problema că nu mai au din ce să trăiască sau nu mai pot să plătească ratele la locuinţă. Cu siguranţă este o perioadă dificilă pentru toată lumea, este şi mai dificilă pentru românii care au venituri foarte mici şi nu au nici măcar posibilitatea să se împrumute să îşi cumpere o locuinţă sau să facă un credit, în general, pentru că nu-i acceptă banca. Dar şi cei care s-au îndatorat, mai ales cei care s-au îndatorat pe perioade foarte lungi de timp, au o situaţie delicată în perioada următoare şi ea nu se va îmbunătăţi mai mulţi ani de acum încolo pentru că inflaţia nu va ajunge curând înapoi la 2-3%. Va rămâne peste 10% aproape sigur în anul 2023, la fel şi în 2024, 2025. Va mai trece o perioadă până când vom ajunge la 5-6% inflaţia" este previziunea analistului economic.
Ajută un job în plus? Ne salvează economiile?
"Cel mai simplu pentru oameni este să facă economie, adică să se uite în primul rând la cheltuielile care nu sunt indispensabile, inclusiv cheltuielile pentru servicii de distracţie şi vacanţe şi să fie mai chibzuiţi chiar şi cu ceea ce mănâncă pentru că o bună parte din mâncare se aruncă. De asemenea, românii ar trebui să se gândească să muncească mai mult. Trebuie, însă, să ajungem la un echilibru între viaţa personală şi muncă, să nu muncim mult prea mult pentru că nici asta nu ne face bine pe termen lung" a mai spus Cabat.
Clienții băncilor care și-au trecut creditele calculate după indicele ROBOR la IRCC momentan beneficiază de „o gură de oxigen”, însă, pentru că IRCC se calculează decalat la 6 luni, efectul se va „întoarce precum un bumerang” în 2023, când se va dubla, iar ROBOR va scădea, explica Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în Mișcare” de la Digi24, în urmă cu o săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News