Data actualizării:
Data publicării:

Imunitate COVID-19. Două studii recente, concluzii optimiste: Ar putea dura o viață

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imunitate COVID-19 / Foto: Pixabay
Imunitate COVID-19 / Foto: Pixabay

Două studii recente sugerează că răspunsul imun generat de organism în urma vaccinării anti-COVID este unul pe termen lung.

Imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an, și ar putea chiar să dureze o viață, îmbunătățindu-se în timp, în special după vaccinare, sunt concluziile celor două studii noi, citate de New York Times. Descoperirile pot ajuta la calmarea temerilor persistente că protecția împotriva virusului va fi de scurtă durată.

 

Care sunt cei mai norocoși pacienți



Împreună, studiile sugerează că majoritatea persoanelor care s-au recuperat după ce au fost bolnave de COVID-19 și care au fost imunizate ulterior, nu vor avea nevoie de noi rapeluri. Cu toate acestea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate vor avea nevoie de o nouă doză de vaccin, totuși, la fel ca și o minoritate care a fost infectată, dar care nu a produs suficienți anticorpi.

Ambele cercetări au analizat persoanele care au fost expuse la coronavirus cu aproximativ un an în urmă. Celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie, potrivit unuia dintre studii, publicat luni în revista Nature.

Celălalt studiu, postat  online pe BioRxiv, un site de cercetare biologică, a constatat că aceste așa-numite celule B de memorie continuă să se maturizeze și să se întărească cel puțin 12 luni după infecția inițială.

VEZI ȘI: Vaccinurile ARN mesager, imunitate de cel puțin nouă luni de zile

Temerile că imunitatea este de scurtă durată, spulberate

„Lucrările sunt în concordanță cu tot mai multe alte studii din literatura de specialitate care sugerează că imunitatea provocată de infecție și vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pare a fi de lungă durată”, a declarat Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania.

Cercetările pot reduce temerile că imunitatea în fața virusului este una pe termen scurt, așa cum se întâmplă în ceea ce privește coronavirusurile care cauzează răceala obișnuită.

„Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusurile comune în mod repetat de-a lungul vieții ar putea avea de-a face mai degrabă cu variația acestor virusuri decât cu imunitatea.”, spune Hensley.

VEZI ȘI: Producătorii vaccinului Pfizer anunță finalul pandemiei Covid-19

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel