Gazprom, profit net mai mic cu 35% în primul trimestru
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Gazprom
Gazprom

Compania de stat rusă Gazprom a înregistrat o scădere a profitului net de 35%, în primul trimestru al acestui an, deși exporturile în Europa au crescut, notează The Moscow Times.

Experții explică scăderea prin fluctuația monedei naționale, taxele pentru extracția mineralelor și o reducere de 40% a rezervelor de gaz trimise Ucrainei.

Profitul net al Gazprom a scăzut cu 35% din ianuarie, ajungând la 250 de miliarde de ruble (7,5 miliarde de dolari), în ciuda creșterii venitului cu 5,2%, se arată într-un raport financiar al companiei.

În aceeași perioadă, veniturile din vânzări au cunoscut o creștere de 0,7%, în timp ce costurile de producție au fost cu 14% mai mari.

Veniturile din exporturi către țări care nu fac parte din spațiul ex-sovietic a crescut cu 7,4%. În timp ce gigantul rus a vândut cu 7,9% mai puțin gaz Turciei, exporturile au crescut în țări precum Marea Britanie, Germania și Italia, unde vânzările s-au dublat între ianuarie și iunie.

Per total, exporturile către țările din spațiul ex-sovietic au scăzut, în special din cauza rezervelor trimise Ucrainei, care au fost cu 39% mai puține în primele șase luni ale acestui an. Exporturile în Republica Moldova au scăzut și ele cu 32 de procente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel